Uurtje factuurtje

Naam Willem van den Berg (45) Woonplaats Amsterdam Beroep zelfstandig consultant'

'Beleggen doe ik nu nog niet, maar ik oriënteer mij wel op mogelijkheden meer rendement te halen uit het vermogen van mijn eigen bedrijf. Ik bezit zelf alle 2.000 aandelen, die bij de oprichting zeven jaar geleden een nominale waarde hadden van honderd gulden (ongeveer 45 euro). Hoewel ik het geld niet nodig heb, zou ik een mooi rendement kunnen halen. De afgelopen jaren heb ik ruime winst geboekt. Ik zou kiezen voor betrekkelijk veilige beleggingsproducten. Ik heb nog niets concreets op het oog. Maar het moet netjes blijven. Het vermogen van mijn bedrijf is ook bedoeld voor wanneer ik minder ga werken. Of als het slechter gaat met het bedrijf. Lenen doe ik niet, ook niet zakelijk. Mijn 'opstartkosten' betaalde ik uit de opbrengsten van mijn vorige baan, toen ik vennoot was van een consultancybureau. In de beginfase heb ik wel krediet aangevraagd bij Rabobank. Ik wilde een auto kopen. De voorwaarden waren verregaand, ze wilden zelfs inzage in het inkomen van mijn partner. Dat is toen niet doorgegaan. Mijn enige lening is de Lage Lasten Hypotheek waarmee ik mijn huis financier. Dat depot is aan het begin van de looptijd volgestort met geld uit de verkoop van mijn vorige huis. Het bedrag is groot genoeg om alle levensverzekeringspremies voor de gehele looptijd van mijn hypotheek te kunnen betalen. De rente die ik op dat depot ontvang is bovendien gelijk aan de hypotheekrente. Daardoor word ik minder afhankelijk van renteschommelingen. Mijn omgang met geld is niet veranderd vergeleken met twintig jaar geleden. Ja, er is meer geld voorhanden, maar ik geef nog steeds niet meer uit dan ik ontvang. Het is niet zo dat ik zuinig ben. Als ik graag iets aanschaf, doe ik dat gewoon. Door de aard van mijn werk ga ik niet net zo lang shoppen tot ik het goedkoopste heb. Ik verhuur mijzelf per uur, dus als ik tien euro bespaar, maar een uur reistijd nodig heb, maak ik verlies. Uurtje-factuurtje, noem ik dat.'

    • Mark Schenkel