The Moody Blues: In Search Of The Lost Chord

De 'Week van de Psychedelica' die vandaag begint bij Kink FM, Concertzender en VPRO, besteedt aandacht aan curiosa als Traffic Sound uit Peru en de Turkse gitarist Erkin Koray. Ze bleven obscuur, in tegenstelling tot The Moody Blues die toegankelijker gebieden in het psychedelisch universum verkende. De geestverruimende werking van LSD werd nergens zo direct bezongen als in The Moody Blues' 'Legend of a mind' over de zegeningen van LSD-goeroe Timothy Leary. Het bijbehorende album In Search Of The Lost Chord uit 1968 is een meesterwerk in hun vaak veel bombastischer oeuvre, waarop de Moodies bevlogen popmelodieën kruisten met symfonische experimenten. Mellotron, dwarsfluit en sitar vechten om een prominente plaats in opnamen die niet altijd het eindproduct haalden. Outtakes, radiosessies en vergeten B-kantjes op de heruitgave als dubbel-cd illustreren hoe creatief het eraan toe ging. Of ze zelf van verboden middelen snoepten is onduidelijk: 'Thinking is the best way to travel', zingen ze enigmatisch.

The Moody Blues: In Search Of The Lost Chord (Deram/Universal) *****
The Moody Blues: In Search Of The Lost Chord (Deram/Universal) *****
The Moody Blues: In Search Of The Lost Chord (Deram/Universal) *****