Televisie voorkeur

documentaire

Natural world: Flying with condors. De condor is de beste zweefvlieger van de natuur. Een team onderneemt een poging om met behulp van een zweefvliegtuig deze majestueuze vogel in het Andes-gebergte van Patagonië in de lucht te bestuderen. BBC2, 18.20-19.10u.

In het kinderprogramma KRO Kindertijd een documentaire over Turkse kinderen. Omdat het zondag in Turkije de 'Dag Van Het Kind' is, zien we kleuters in Istanbul met poppen spelen, fietsen, nagels lakken, hinkelen en tekeningen maken op straat. Ned.3, 7.35-8.00u.

ZDF Expedition: Shangri La - Spurensuche in Tibet. In de bergen van Tibet zoekt avonturier Bruno Baumann naar het legendarische Shangri La, het paradijs in het Himalayagebergte waar boeddhistische monniken waakten over de geestelijke schatten der mensheid. ZDF, 19.30-20.15u.

Panorama: Hoe Poetin aan de macht kwam. Over hoe een totaal onbekende ambtenaar die de leiding had van de Russische geheime dienst in een paar maanden tijd klaargestoomd kon worden om president Jeltsin op te volgen. België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

OverLeven: 20 jaar na Tsjernobyl. De grootste nucleaire ramp in de geschiedenis was het gevolg van bewust genomen veiligheidsrisico's. De operatoren kregen de schuld, maar zij wisten niet dat er met hun type kerncentrale al eerder ongelukken waren gebeurd. België 2 (Canvas), 21.05-21.45u.

informatief

The Queen at 80: A family service from Windsor Castle. Kerkdienst vanuit St. George's Chapel ter gelegenheid van de de tachtigste verjaardag van koningin Elisabeth II. BBC1, 18.00-18.50u.

Straf en misdaad. Avondvullend programma over het strafrecht met rechters, officieren van justitie, advocaten, agenten, reclasseerders, gevangenisdirecteuren, tbs-deskundigen, psychiaters en gevangenen. Met o.a. advocaat Pieter Herman Bakker Schut, rechters Angela Kaptein en Reinier van Zutphen, de Amsterdamse officier van justitie Cees Goes en korpschef Brabant Zuid-Oost Leon Kuijs. Ned.3, 21.20-24.00u.

Appeltje voor de dorst. Achtste aflevering van een 10-delige serie behandelt vergeten bankboekjes, de bankboekjes waar met potlood bedragen in zijn genoteerd. Wat als je zo'n boekje na dertig jaar wilt verzilveren? Veel banken hanteren een verjaringstermijn van twintig jaar. Dan vervalt het geld aan de bank. De banken verdienen hier honderdduizenden euro's mee. Ned.1, 22.05-22.50u.

kunst

NPS Arena. O.a. gesprekken met cabaretier Jeroen van Merwijk die deze maand de Annie M.G. Schmidtprijs ontving en met Floortje Zwigtman over haar jeugdboek Schijnbewegingen waarmee ze de Gouden Zoen won, de prijs voor het beste jeugdboek van het afgelopen jaar. Dirigent Mark Wigglesworth en componist Pierre Boulez vertellen over het stuk Rituel, dat eigenlijk bestaat uit één akkoord. Ned.3, 13.30-15.55u.

muziek

Koffieconcert: De grote componisten. Zesde aflevering van een serie portretten van componisten belicht Robert Schumann (1810-1856). Muzikanten, acteurs en dansers geven de kijker een indruk van zijn leven. Schumann, zoon van een bekend boekhandelaar en uitgever, stierf op vrij jonge leeftijd. Ned.2, 11.00-12.00u.

Vrije geluiden. Aandacht voor het Zapp String Quartet, Hank Jones & Joe Lovano en saxofonist Benjamin Herman, winnaar van de VPRO Boy Edgar Prijs 2006. Ned.3, 11.00-12.00u.

Ik fiel wat ik sjong. Portret van de Friese fado-zangeres Nynke Laverman die nu door het land toert met De Maisfrou een voorstelling die vorm kreeg in Mexico waar ze een tijd in een volkswijk met schrijfster Albertine Soepboer woonde. Zij zong zelf vertaalde fado's in het Fries van verzen van Slauerhoff. Ned.1, 13.30-14.00u.

SPORT

Wielrennen. Rechtstreeks verslag van de wielerklassieker Luik- Bastenaken-Luik. De ronde is een lastige, met veel (steile) heuvels, vaak stormachtig weer of hitte. De Belg Eddy Merckx won de ronde vijf keer. Ned.2, 14.10-16.30u.

De wedstrijden. Uitgebreide samenvattingen van de play-offs in de eredivisie van Feyenoord tegen Ajax; AZ tegen FC Groningen; Vitesse tegen RKC Waalwijk; NEC tegen Heracles Almelo. Analyses van Ruud Gullit en Jan Mulder. Talpa, 19.00-20.30u.

Atletiek. Reportage over de 26ste Flora Marathon in Londen. BBC2, 19.10-20.00u.