Televisie voorkeur

ACTUALITEITEN

Terzake. Na het nieuwsoverzicht een documentaire over hoe de Zweden van hun fossiele brandstoffen af willen en hun energie uit waterkracht en kerncentrales willen halen. In de documentaire Who's afraid of nucear power aandacht voor de vraag of kernenergie een toekomst heeft en of Zweden vanaf 2020 zonder olie kan. België 2 (Canvas), 20.00-20.45u.

Nova. Onder meer een reportage over de Amerikaanse remake van de speelfilm Interview uit 2003 van Theo van Gogh. Daarin moet een politiek redacteur van een krant zeer tegen zijn zin de soapactrice Katja Schuurman interviewen, juist op de avond dat het kabinet Balkenende I valt. Ned.3, 22.10-22.35u.

In het dierenprogramma Blijf! geven dierenarts Nico Dijkshoorn (l) en gedragsdeskundige Marco Starink dierenbezitters tips om langer van hun huisdier te genieten en wat zij moeten om de levensverwachting van het huisdier te verhogen. SBS6, 18.30-19.00u.

DOCUMENTAIRE

Wildlife: Spion in de kudde. Over het leven en het kuddegedrag van Afrikaanse olifanten. Camera's die een spionagetaak vervulden werden aan een olifantenkudde toegevoegd, met unieke en intieme beelden als gevolg. Ned.1, 17.35-18.29u.

Reign of terror: Al Qaeda calling. De mobiele telefoon is het belangrijkste wapen van de moderne terrorist. Hiermee kan men ook bommen tegelijkertijd af laten gaan. National Geographic, 22.00-23.00u.

Inside the Pentagon. Een uniek kijkje achter de schermen in het Amerikaanse militaire commandocentrum. National Geographic, 23.00-24.00u.

INFOTAINMENT

NCRV Natuurlijk - De mooiste plek van Nederland. Iedere week nemen drie ambassadeurs uit drie provincies met hun mooiste plekken het tegen elkaar op. Erwin Krol en Mieke van der Weij laten zich door hem/haar meenemen naar wat zij als hun mooiste natuurgebied beschouwen. De kijker beslist welke twee doorgaan naar de finale op zaterdagavond 13 mei. Ned. 1, 17.05-17.35u.

Great British menu. Culinaire wedstrijd waarin veertien topkoks uit Engeland het tegen elkaar opnemen om een viergangenmenu te bereiden dat opgediend zal worden aan de Britse vorstin. Zal Richard Corrigan of Paul Rankin Noord-Ierland vertegenwoordigen? BBC2, 18.30-19.00u.

Blauw bloed. Royaltyprogramma met aandacht voor de verjaardag van koningin Elizabeth. De Britse koningin werd gisteren tachtig jaar en dat wordt gevierd. In de serie 'de stijl van' staat de stijl van koningin Elizabeth centraal. Voorts een reportage over prinses Máxima, samen met de Britse prins Edward deze week aanwezig bij de uitreiking van de International Award for Young People. En een interview met Erik Hazelhoff Roelfzema over zijn hechte band met de koninklijke familie. Van de 'Soldaat van Oranje' komt binnenkort een autobiografie uit. Ned.1, 19.30-20.00u.

Herman zoekt chef. Negendelige realityserie waarin de Rotterdamse kok Herman den Blijker op zoek gaat naar een chef-kok voor een nieuw te openen restaurant in Amsterdam. Negen professionals en hobbykoks tonen hun kundigheid op het gebied van smaak en vakmanschap. De kandidaten worden geïnstrueerd, geïnformeerd en ondergaan smaak- en kooktests. Ook wordt hun inzicht bekeken in de bedrijfsvoering van een restaurant. RTL5, 20.00-21.00u.

Live op visite bij. Tijs van den Brink bezoekt in deze laatste aflevering sportjournalist Mart Smeets, al ruim dertig jaar werkzaam bij NOS-Studio Sport en de enige journalist in Nederland met een wassen beeld bij Madame Tussaud. Waar schrijft hij zijn boeken, wat doet hij zoal op zaterdagavond en wat is zijn commentaar op het nieuws van deze week? Ned. 1, 21.40-22.10u.

KUNST

MuseumGasten special. Vijfdaagse reis door musea in Nederland. Een gezelschap van kunsthistorici, gespecialiseerd in Nederlandse en Vlaamse kunst, gaat in Noord- en Oost-Nederland op zoek naar sporen van de 17de en 18de eeuw. Ned.1, 16.05-16.50u.

Nieuw in Nederland. Kunstprogramma over aanwinsten van Nederlandse musea. Deze keer: Huwelijksbokaal in het Hannemahuis. Ned.1, 16.50-17.05u.

AMUSEMENT

Koefnoen. Hoogtepunten van het afgelopen seizoen met o.a. Paul Groot, Owen Schumacher, Plien van Bennekom en Marjan Luif e.a. Ned. 2, 21.00-21.35u.

Onder de tram. Waarin cabaretiers Joep van Deudekom, Rob Urgert en Wim Helsen met gasten praten over de zin en onzin van allerlei onderzoeken uit de media. Ned. 3, 22.35-23.20u.

SPORT

De Wedstrijden: play-offs. Samenvattingen in de play-offs met FC Twente tegen FC Utrecht en Roda JC tegen SC Heerenveen. Talpa, 22.00-23.05u.