Televisie Film van de dag

Die Hard. Bruce Willis speelde in de postmoderne tv-serie Moonlighting toen hij de hoofdrol kreeg in Die Hard. Daarna was niets meer hetzelfde. Willis werd het icoon van de charmante, no-nonsense actieheld die al grappend de bad guys verslaat, een rol waarop hij gedurende de jaren negentig variaties speelde - een moeilijk af te schudden imago. De door Jan de Bont gefotografeerde film zette bovendien een standaard voor wat een actiefilm hoort te zijn: adrenalineverhogende actiescènes, relativerende grollen, een buitenlandse schurk, flink wat special effects - het liefst met talrijke explosies en veel vuur - en een behoorlijke dosis sentiment. Die Hard is eigenlijk de ultieme kerstfilm. De actie speelt zich af op kerstavond als politieman Willis in een poging zijn huwelijk te redden zijn van hem vervreemde vrouw gaat bezoeken en middenin een terroristische gijzeling terechtkomt. (John McTiernan, 1988, VS), RTL 5, 22.30-0.54u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg