Stenen spaarpot

Naam Marja Boonstra (45)

Woonplaats Suwâld Beroep journalist/schrijfster

Haar pensioen interesseert haar 'geen bal'. Marja Boonstra uit het Friese Suwâld weet niet hoeveel er maandelijks wordt afgeschreven op haar pensioen. 'Ik werk bijna 24 jaar bij dezelfde baas, dus wentel me in het luxe bad van een vaste aanstelling.' Geld vindt ze 'niet zo spannend'. Rust en vrijheid wel. 'Ik leef bewust in het nu.' Zij heeft net als haar echtgenoot (57) een vaste baan. Samen sparen ze ongeveer 400 euro per maand. Voor de beide kinderen (7 en 9 jaar) zetten ze maandelijks 50 euro opzij. 'Op hun vijftiende krijgen ze dan ieder 15.000 euro. Voor hun studie of rijbewijs.' De kinderen worden bewust niet verwend. Ze rijden op tweedehands fietsen. ,Jonge kinderen groeien snel en moeten al snel weer een grotere fiets', weet Boonstra. Nieuwe auto's kopen ze evenmin. Voor een nieuwe lattenbodem voor een bed sneupten ze kringloopwinkels af. 'Het hoeft niet, maar ik vind het een sport. We hebben wel een zwembad in de tuin, deels zelf aangelegd. Maar de kinderen hebben geen glijbaan of trampoline, zoals vriendjes.' Boonstra steekt geld in de verbouw en restauratie van de woonboerderij die ze zestien jaar geleden relatief goedkoop kocht. 'Die is straks op mijn 65ste een hoop geld waard. Hij is in waarde nu al vertienvoudigd: onze stenen spaarpot.' Van baan wisselen is niet aan de orde. 'Bij de Friese Pers, mijn werkgever, zit je in een gouden kooi. Een hoop zekerheden. En ik heb het er erg naar mijn zin.' Haar man heeft ooit voor 6.000 euro aandelen gekocht, maar dat is aan Boonstra niet besteed. 'Banken willen altijd aan je verdienen. Ze spiegelen je mooie winsten voor, maar daar ben ik altijd kritisch in geweest. Collega's van mijn man betalen nu nog aan Dexia af.'

    • Karin de Mik