Serviërs tegen duur EU-visum

De organisatoren van een muziekfestival in Servië zijn een protestcampagne begonnen tegen de prijsverhoging van het Schengen-visum die de EU overweegt door te voeren. De Serviërs roepen hiervoor de hulp in van burgers uit alle lidstaten van de Europese Unie.

Op 27 april komen EU-ministers in Luxemburg bijeen om te overleggen over een verhoging van de prijs van het Schengen-visum voor Balkanlanden van 35 naar 60 euro, in verband met de introductie van biometrische gegevens op reispapieren volgend jaar.

De organisatoren van EXIT, een van de grootste muziekfestivals, van Europa, dat sinds de val van president Milosevic in 2000 elke zomer in de Servische stad Novi Sad wordt gehouden, roepen EU-burgers nu op de woorden 'geen 60 euro' in hun eigen taal in digitale vorm op te nemen en de ingesproken tekst op te sturen naar het e-mailadres not60euros@citizenspact.org.yu.

'Zodra we opnames hebben in alle twintig officiële Europese talen, zetten we er een melodie onder en verspreiden het nummer onder radiostations, clubs en dj's in heel Europa', aldus de festivalorganisatoren, die samenwerken met de niet-gouvermentele organisatie Citizens' Pact. Ze stellen dat de visumprijs van 35 euro, in combinatie met het uren in de wacht staan voor de ambassade, waar 'gênante vraaggesprekken' worden afgenomen, er nu al te veel mensen van weerhoudt om door de EU te reizen.

'Dit is een klap in het gezicht van de inwoners van Servië en Montenegro, Bosnië en Herzegovina, Macedonië en Albanië, die alle geloven in Europese integratie', aldus EXIT. Volgens onderzoek is tweederde van de Servische studenten nog nooit in het buitenland geweest.