Roman van Arion wordt 'landelijk leesboek'

De moderne klassieker Dubbelspel van Frank Martinus Arion wordt het speerpunt van een grote leescampagne in het najaar. Dit heeft de Stichting CPNB gisteren bekendgemaakt in aanwezigheid van staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur, D66).

Arions Dubbelspel (1973) wordt tussen 20 oktober en 17 november in een speciale editie gratis verstrekt aan leden van openbare bibliotheken; een gebonden editie wordt tegen gereduceerd tarief in de boekhandel aangeboden. Het is de bedoeling dat tijdens de campagne 'Nederland leest' zoveel mogelijk kopers en krijgers met elkaar in discussie gaan over Arions politieke roman over een memorabele dominopartij op koloniaal Curaçao.

'Het is een spannend boek én een actueel document dat veel verschillende lezers kan aanspreken', zei CPNB-directeur Henk Kraima in het Amstel Hotel. Hij vertelde dat het idee voor 'Nederland leest' is overgenomen uit Chicago, waar in 2001 de jaarlijkse campagne 'One Book One City' loopt. Het eerst gekozen boek was daar To Kill a Mockingbird. Ook de boekenclub van Oprah Winfrey, die onder meer de romans van Toni Morrison tot nationaal gespreksonderwerp wist te maken, is een inspiratiebron.

De rol van Oprah wordt in Nederland vervuld door de 88-jarige Hella S. Haasse, die met een 'Lofrede' op Dubbelspel de discussie officieel zal openen. Philip Freriks wordt de komende jaren de ambassadeur van wat hij vanmiddag het 'landelijk leesboek' noemde. Niet alle duizend openbare bibliotheken zullen dit najaar al meedoen, zei Jan-Ewout van der Putten, directeur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Niettemin denkt Kraima aan een oplage van 'ten minste honderdduizend exemplaren', wat een verdubbeling zou betekenen van het aantal verkochte exemplaren in de afgelopen 33 jaar.

Dubbelspel was het romandebuut van de op Curaçao geboren schrijver-dichter Frank Efraim Martinus, alias Frank Martinus Arion (1936). Het is een tragedie over vier zwarte Antillianen die een partij domino spelen die uitloopt op moord en zelfmoord. Het boek werd bij verschijnen geprezen als stilistisch meesterwerk en als tragikomisch portret van de Antilliaanse samenleving.