Reizen en cultuur

Naam Epke Jongema (65) Plaats Lekkum Beroep oud-leraar Engels

Aalsmeer, 02/02/06. Burgemeester J.I.M. Hoffscholte. 'n dag gevolgd voor thema-nummer. Foto Leo van Velzen/Nrc.Hb.

Met geldzaken hebben Epke Jongema uit het Friese dorp Lekkum en zijn vrouw zich nooit erg beziggehouden. De oud-leraar Engels zat 33 jaar in het middelbaar onderwijs. Zijn vrouw was onderwijzeres en later supervisor. 'We hebben nooit iets opzij gezet voor later. Met een vaste baan als docent hoefden we ons over onze pensioenen geen zorgen te maken', vertelt Jongema. Hoewel dat pensioen iets lager is, dan wanneer Jongema langer had doorgewerkt. Op zijn 55ste wilde hij stoppen. 'Ik had schoon genoeg van alle vernieuwingen en fusies.' Hij kreeg wachtgeld, maar moest de resterende tweeënhalf jaar verplicht naar een nieuwe baan solliciteren. Sparen deed het gezin met drie zonen in de afgelopen jaren nauwelijks. Jongema: 'We hadden wel een kleine reserve, maar voor nieuwe auto moesten we lenen.' Ze leefden financieel zorgeloos. Het salaris werd besteed aan muziek, reizen ('In de afgelopen tien jaar zijn we vier keer naar mijn broer in Canada geweest'), boeken, apparatuur, film- en theaterbezoek of etentjes. 'Kijk maar', zegt Jongema, als hij naar de volle boekenplanken wijst, die de muren van de huiskamer bedekken. In 1973 kochten ze een vrijstaande woning in Lekkum, onder de rook van Leeuwarden. Aan beleggen waagde het echtpaar zich niet. Behalve die twee keer dat er aandelen van Dexia werden geleasd. 'Het leek aantrekkelijk, de koersen stegen en we konden maandelijks wel een bedrag missen.' De eerste keer, midden jaren negentig, leverde hen dat 4.000 gulden (iets minder dan 2.000 euro) winst op. De tweede keer gingen ze het schip in. 'We hebben een jaar of acht 140 euro per maand betaald. Dat geld zijn we kwijt. Maar we kregen via de Duisenberg-regeling nog 800 euro terug.' Grote wensen heeft het echtpaar niet. Jongema, die sinds zes jaar aan een spierziekte lijdt die hem het lopen bemoeilijkt, leest veel, luistert muziek en zit achter de computer. Het echtpaar denkt na over een appartement in het Leeuwarden, waar alles gelijkvloers is. Jongema: 'We zetten de voor- en nadelen van kopen en huren nog eens op een rijtje. De huren stijgen alsmaar, maar je bent geen geld kwijt aan onderhoud. Wellicht moeten we nu voor het eerst in ons leven een financieel adviseur vragen wat voor ons het beste is.'

    • Karin de Mik