Prodiworst

Nodig:4 ciabattabroodjes200 g mortadella50 g zachte boter6 cornichonsversgemalen peper

Het hof van cassatie heeft deze week bekendgemaakt dat de coalitie van Romano Prodi de verkiezing heeft gewonnen. Tegenstanders van de uit Bologna afkomstige Prodi, die wel de armoede maar niet de rijkdom wil bestrijden, vergeleken hem met mortadella, een ballonvormige gestoomde worst uit Bologna, gemaakt van varkensvlees, voorzien van stukjes spek en op smaak gebracht met koriander, peper, witte wijn en soms, in een luxe versie met pistachenootjes.

Er bestaan vele soorten mortadella. In haar Italian Food meldt de schrijfster Elizabeth David dat de goedkoopste mortadella gemaakt wordt van het vlees van de kop, maag en pens van het varken en soms ook vlees van een ezel en aardappelmeel. Prodi had geen bezwaar tegen de gemaakte vergelijking en herkende zich wel in deze eenvoudige, doch smakelijk worstsoort. Kunnen wij onze politici, Bot, Pechtold, Verdonk, Donner, Rutte, Halsema, Bos enz. ook aan een vleeswaar koppelen? Peijs Parijse boterhamworst? De slager biedt genoeg mogelijkheden: Haagse leverworst, cervelaat, smeerworst, Zeeuws spek, Hausmacher, zure zult, theeworst, likkepot, corned beef, palingworst, gekookte worst, gebraden gehakt. Wat bij wie?

Met enige moeite vond ik een Italiaans, uit wanhoop geboren recept met mortadella van kookboekenschrijfster Marcella Hazan. De noodgreep beviel haar zo goed dat ze haar mortadellatruc in een boek opnam. Ik maakte een variatie en verving haar canapé's door ciabatta. Bereiding van het lunchgerecht ciabatta met mortadella: snijd 2 cornichons (kleine zure augurkjes) in de lengte in dunne plakjes. Hak de overige, uitgelekte cornicons in kleine stukjes. Pureer met behulp van een keukenmachine de in stukken gesneden plakken mortadella met de boter tot een smeuïg mengsel. Schep het in een kom en roer de stukjes cornichon erdoor. Snijd de in de oven warm gemaakte ciabattabroodjes in de lengte door. Besmeer de onderste helft met paté. Strooi er royaal versgemalen peper op. Leg enkele plakjes cornichon op de paté en dek toe met de bovenkant van het broodje. In plaats van kleine broodjes kan de paté ook gebruikt worden om in een plakjes gesneden warm ciabattabrood of -stokbrood te besmeren.

Anne Scheepmaker

    • Anne Scheepmaker