Pluk de dag

Naam Hans Beeren (45) Woonplaats Bloemendaal Beroep belasting-adviseur

'Ik had lang geleden al bedacht tussen mijn 40ste en 45ste een vaste plek te veroveren als belastingadviseur. Om partner te kunnen worden bij Londen&Van Holland, heb ik in de avonduren fiscaal recht gestudeerd. Ik zit vol ondernemersbloed. Mijn vader had een wijnhandel. Vanaf mijn twintigste zei iedereen: 'Jij moet voor jezelf gaan beginnen'. Maar ik ben ook een teamplayer die graag met medewerkers van verschillende nationaliteiten en godsdienstige achtergronden contact heeft. Ik ben vrij nuchter: klanten moet ik afremmen. Ik denk veel in cash flow: een belegging hoeft niets op te leveren, maar het moet ook niks kosten. Sparen doe ik niet, ons huis heeft een aardige overwaarde, ook omdat we de vorige huizen gunstig verkocht hebben. Mijn eerste huis kocht ik in 1986, het vierde en laatste koophuis in 2001. Huizen zijn de kurken waar je op drijft. Ik heb nu eenmaal veel affiniteit met onroerend goed. Zo had ik ook met vrienden een kantoorvilla aan het Spaarne en een monumentaal pand in Haarlem. En wij hadden een paar panden aan de Weteringschans in Amsterdam. Die vertrouw ik meer dan een pot bij Aegon. Het is alleen de kunst die panden weer op tijd te verkopen. Verder heb ik een optie-portefeuille met een aantal vrienden die volledig beheerd wordt door een van hen. Van de winst gaan we met z'n allen naar Schotland of IJsland. Met m'n gezin ga ik komend jaar naar Bali of Sicilië. We gaan bij voorkeur vier keer per jaar op vakantie, anders kom ik niet los van het werk. Mijn vrouw heeft een makelaarskantoor, dus mijn drie kinderen komen niets tekort. Maar ik spaar niet voor hen. Een goede opvoeding is een betere basis dan een vette portemonnee. Ik ben iemand van 'pluk de dag'. Of ik nu met nul of met tien miljoen euro sterf interesseert me minder. Ik hoef mijn kinderen niet met een grote zak met geld op te zadelen. Ik heb wel altijd geld geleend om mijn huizen te verspijkeren. Dat zijn ingecalculeerde risico's. Maar ik heb geen hoge hypotheek. Tien jaar geleden wist ik zeker dat er een vakantiehuis in Frankrijk of Zwitserland zat aan te komen, maar dezelfde plek gaat vervelen. Na vijf jaar Marbella had ik het daar wel gezien. En ik heb genoeg vrienden met buitenhuizen, dus kunnen we overal terecht. Als belegging zou ik misschien nog wel eens een vakantiehuis willen kopen. Je hoeft er niet te gaan wonen, je kunt het ook eerst tien jaar verhuren.

Jaap Bloembergen

    • Jaap Bloembergen