Play-offs?

De reguliere competitie is voorbij. De play-offs om diverse Europese tickets zijn in volle gang. Wat is het oordeel over de nieuwe opzet van het voetbalseizoen?

Jan Reker, directeur Coaches Betaald Voetbal: 'Op toeval moet je geen beleid bouwen. Ik ben een tegenstander van play-offs in deze vorm. Het is alleen maar 'meer, meer' en maakt de reguliere competitie minder interessant. Vijf wedstrijden voor het eind was er geen strijd meer om de tweede plaats (gaf in oude systeem automatisch recht op voorronde Champions League, red.). Voor Feyenoord en AZ (hadden grote voorsprong op mogelijke nummers 4 en 5, red.) stond er niks meer op het spel. Die waren aan het rekenen tegen wie ze in de play-offs moesten spelen. Het is niet logisch dat AZ (verloor donderdag met 3-1 van FC Groningen, red.) in twee wedstrijden een voorsprong van 18 punten op Groningen kan verspelen. Ik ben voor plaatsing voor Europees voetbal op basis van de eindstand in de competitie, met hooguit play-offs om de laatste plek in de UEFA Cup.'

Patrick Lodewijks, doelman Feyenoord (derde in reguliere competitie): 'Voor play-offs om de UEFA Cup valt wat te zeggen. Maar de belangrijkste prijzen - landstitel en voorronde Champions League - moet je verdelen na 34 wedstrijden. AZ en Feyenoord waren al lang zeker van de play-offs (tussen nummers 2 tot en met 5, red.). Je wilt nog wel winnen maar het geeft toch een andere dimensie aan het slot van de competitie. Groningen en Ajax speelden tot op de laatste dag voor een plek bij de eerste vijf en zitten nu in een flow. Op basis van de competitie kan AZ (naast landskampioen PSV, red.) Nederland het best vertegenwoordigen in de Champions League. Nu wordt het beslist in een paar wedstrijden en kan AZ alles mislopen. Het is niet reëel dat Ajax het hele jaar slecht speelt en nu in één duel een achterstand van elf punten op Feyenoord wegvaagt.'

Martin van Geel, technisch directeur Ajax (vierde plaats): 'De play-offs leveren spektakel. Leuk voor het publiek, maar sportief gezien is het niet aan te bevelen. Strijd om de tweede plaats in de competitie was er niet. De nummer 2 verdient op basis van 34 wedstrijden gewoon een plek in de voorronde van de Champions League. De play-offs hebben te veel met toeval te maken. Ajax-Feyenoord was illustratief. Het eerste doelpunt werd ons in de schoot geworpen en verder vielen alle beslissende momenten in ons voordeel uit. Ajax was deze competitie niet goed en eindigde op grote afstand van AZ en Feyenoord. Maar dat kun je dus in twee wedstrijden teniet doen, waardoor je alsnog kans hebt op de Champions League. We moeten de play-offs nog eens goed evalueren.'

Ruud Koning, hoogleraar sporteconomie, seizoenkaarthouder FC Groningen: 'De play-offs zijn geen sportieve maar vooral een financiële verrijking. Voor de clubs zit er een positieve kant aan: ze houden meer recettes over aan een seizoen. Bezwaar is dat het een beetje een loterij is. Als je de hele competitie goed hebt gespeeld en in de play-offs een slechte dag hebt, vlieg je eruit. Voor de supporters van Groningen is het prachtig als het in Alkmaar 0-0 wordt. Maar sportief gezien is dat bezwaarlijk. AZ heeft in de competitie een keurige tweede plaats behaald en heeft de voorronde Champions League wel verdiend.'

Danny Hesp, oud-profvoetballer, voorzitter Vereniging van Contractspelers: 'Bij de play-offs tussen nummers 10 tot en met 13 voor plek in Inter Toto Cup, red.) is de spanning niet groot. Vooral bij de play-offs tussen de bovenste posities is er veel spanning, met onverwachte uitslagen. Maar het verschil tussen de nummer 2 van de competitie en de clubs die in het oude systeem voor een plek in de UEFA Cup streden, is zo groot. Misschien moet je behalve de landskampioen de nummer 2 vrijwaren van play-offs. Voor AZ zou 't een ramp met grote financiële consequenties zijn als het fout gaat.'

    • Pieter de Vries