Pieckfijne elfenmode

De Elf Fantasy Fair dit weekeinde in Haarzuilens trekt duizenden Nederlanders in trollen- en elfenmode, hoort Ellen de Bruin

FANTASYGEVOEL: Cor (l) en Lisa Marie Vermeulen als Saruman en de Princess of Darkness uit The Lord of the Rings, voor de Elf Fantasy Fair 2004. Alles handgemaakt, tot en met sieraden en baard toe, 4 maanden aan gewerkt. Foto Perry Roovers yourephoto en Elf Fantasy Fair verkleden, kostuums, schminck, grimeren gothic sprookjes Roovers, Perry

Waarom loopt iemand in zijn vrije tijd rond in een middeleeuws aandoend, sprookjesachtig vechtkostuum versierd met enorme dierenhoorns? 'Ik denk dat je jezelf moet durven zijn', zegt Lisa Marie Vermeulen (21). Ze verduidelijkt: 'Sommige mensen verkleden zich omdat ze iemand anders willen zijn, maar het mysterieuze, het sprookjesachtige boeit me zó, daar wil ik graag mijn best voor doen om er iets moois van te maken.'

Vorig jaar wonnen Lisa Marie en haar vader Cor (46) de kledingwedstrijd op de vijfde Elf Fantasy Fair met hun helemaal door hem gemaakte kostuums. Sindsdien zijn ze bezig geweest met de kostuums voor de Fair van dit jaar, die dit weekend plaats vindt in Kasteel de Haar in Haarzuilens. Het is 'het grootste fantasyspektakel van Europa': op de beurs van vorig jaar kwamen 22.000 bezoekers af. Er is muziek, kunst, toneel; er worden spelletjes gespeeld, er zijn exposities en er zijn allerlei fantasy-spullen te koop. Dit jaar wordt er ook een veldslag gespeeld, tussen Elfen en Trollen. De meeste bezoekers komen verkleed in fantasystijl, dus als heks, ridder, elf, vampier of wat ook. Degenen die echt werk maken van hun kostuums kunnen meedoen aan de modeshow/kledingwedstrijd.

Fantasyliefhebbers komen elkaar regelmatig tegen op beurzen of festivals. Er zijn wel verschillende 'wereldjes' binnen de fantasygemeenschap, vertelt Lisa Marie. 'Ik hou er niet van om mensen in hokjes te plaatsen, maar de zwaardvechters, de elfen, de gothics en de LARP'ers - Life Action Role Players - zijn echt wel verschillende stromingen.' Volgens Lisa Marie is het fantasygevoel 'aangeboren'. 'Je wordt toch van kleins af aan geconfronteerd met sprookjes, maar daarna is er een beeld in de media hoe je hoort te zijn. Ik denk dat je je daarmee voor van alles afsluit. Want wat is volwassen, wat is normaal?' Ze haalt haar inspiratie vooral uit fantasyfilms: 'Ik heb niet veel tijd om te lezen; met films gaat het sneller. Maar ik ben ook geïnteresseerd in horror, romantische BBC-series en detectives. Fantasy is maar één kant van mijn persoonlijkheid.'

Lisa Marie laat haar outfit dit jaar niet meer helemaal aan haar vader over. Ze studeert aan de kunstacademie in Maastricht en wil volgend jaar de richting film- en theaterkostuums kiezen. Haar vader is autodidactisch kunstenaar; hij maakt onder meer illustraties, kostuums en wassen beelden, vertelt Lisa Marie. 'Het is begonnen met tekenen, in de stijl van Anton Pieck; hij kwam ook bij Anton Pieck thuis, het is echt zijn leermeester.' Cor Vermeulen heeft ook een expositie op de Elf Fantasy Fair. Leven van zijn kunst kan hij niet. 'Hij verdient er helemaal niks mee, hij leeft van een uitkering. Als we van iedereen die daar verbaasd over is een euro hadden gekregen, waren we nu miljonair.' Elf Fantasy Fair, 22 en 23 april in Kasteel de Haar in Haarzuilens, 10.00-19.00 uur. Meer informatie: www.elffantasy.nl

    • Ellen de Bruin