Nieuwe vondst antiek in Griekse villa

De Griekse politie heeft deze week opnieuw antieke voorwerpen uit een villa weggehaald in het kader van een onderzoek naar voorwerpen in het bezit van het Getty Museum in Los Angeles. George Gligoris, leider van de afdeling kunstroof van de Griekse politie, verklaarde ditmaal drie dertiende-eeuwse fresco's te hebben gevonden en een drietal antieke objecten. De vondst werd gedaan in een kast in de villa van de familie Papadimitriou op het eiland Schinoussa op de Cycladen.

Icoon uit de villa op Schinoussa (Foto AFP) This undated handout photo released by the Greek Ministry of Culture 18 April 2006 shows a 16th century icon seized at a villa on the small Aegean islet of Schinoussa April 12 2006. Greek police discovered a huge cache of ancient artefacts including an entire Byzantine chapel in two privately-owned villas in a case with possible links to former Getty Museum curator Marion True, the officer heading the operation said. AFP PHOTO / HO / CULTURE MINISTRY AFP

Eind maart was er al een partij van zeventien antieke voorwerpen in beslag genomen die in het bezit waren van Marion True, de oud-conservator van het Getty Museum die op dit moment in Rome terecht staat in verband met een aanklacht wegens illegale export. In haar villa op het eiland Paros (Cycladen) werden voorwerpen aangetroffen uit de Hellinistische en Romeinse tijd. Het gaat onder meer om een marmeren beeldje, delen van tempels en een Byzantijns icoon waarvan de datering nog niet bekend is. True (57) is sinds afgelopen oktober niet meer in dienst van het Getty Museum.

Sinds half april heeft de politie bijna driehonderd voorwerpen uit diverse vindplaatsen tevoorschijn gehaald, waaronder zeer waardevolle. De politie heeft verder vastgesteld dat de overleden broer van Papadimitriou's Christos Michaelidis, had samengewerkt met een vooraanstaande in Londen gevestigde antiquair Robin Symes. Symes leverde ook aan het Getty museum ten tijde van True's curatorschap.

Zodra het onderzoek naar deze vondsten is afgerond wil Diotis naar Los Angeles reizen. Het Getty Museum ontkent overigens elke verantwoordelijkheid in de kwestie, al erkent het dat True de regels heeft overtreden door 400.000 dollar te lenen van een van de belangrijkste leveranciers van antieke kunst aan het museum, om het huis op Paros te kopen