Nachtmerrie in een lift

Liften zijn een geliefd onderwerp in videoclips. Soms horen ze bij onverwachte seks, zoals in 'Love In An Elevator' van Aerosmith of 'Push The Button' van de Sugababes. In de clip bij het laatstgenoemde nummer overrompelen de drie Sugababes nietsvermoedende mannelijke liftgebruikers, als in een pornofantasie. Maar natuurlijk is een lift in de eerste plaats bedreigend, zoals in Dick Maas' beroemde speelfilm De Lift, waarin een op hol geslagen lift mensen verzwelgt.

NAARGEESTIGE CLIP: Morning Runner Morning Runner Foto www.morningrunner.com

Water is een ander geliefd thema in videoclips. Ontelbaar zijn inmiddels de clips die zich onder water afspelen, zoals een paar jaar geleden 'Comfortably Numb' van Scissor Sisters met zijn surrealistische watertaferelen. Water kan vele betekenissen hebben, maar met uitzondering van 'Teardrop' van Massive Attack uit 1998, waarin een intens tevreden foetus in warm vruchtwater ronddobbert, hebben waterclips ook altijd iets benauwends.

Maar over het effect van water in een lift kan geen enkel misverstand verstaan. Deze combinatie heeft een verstikkende benauwdheid tot gevolg. De clip bij 'Burning Benches' van de Britse band Morning Runner, met vier jongens in een ondergelopen lift, is dan ook de naargeestigste clip sinds lange tijd op MTV. Het filmpje begint met beelden van de vier spartelende leden van Morning Runner onder water. Vervolgens daalt het water langzaam, maar dit leidt niet tot opluchting, want al gauw heeft de kijker in de gaten dat het filmpje achterstevoren wordt gedraaid. We zien hun paniek afnemen, pogingen om de deur te forceren worden eerst gevolgd door gebeuk en dan gedruk op knoppen en als de jongens ten slotte achteruit de lift uitlopen, weten we zeker dat ze een nachtmerrieachtige verdrinkingsdood tegemoet gaan.

De omgekeerde volgorde, met het begin als einde en het einde als begin, is het enige aardige aan de clip. Voor de rest blijkt de combinatie water en lift veel te veel van het goede en is 'Burning Benches' loodzwaar en ver 'over the top'. Maar één ding klopt wel: de clip past volmaakt bij de galmende naargeestige zeurmuziek van Morning Runner, een kruising tussen twee andere Britse band die het altijd moeilijk hebben, Coldplay en Keane.

    • Bernard Hulsman