Merck moet boeten wegens overlijden

Rio Grande, 22 april. Een jury in de Amerikaanse staat Texas heeft bepaald dat de dood van de 71-jarige Leonel Garza veroorzaakt is door de pijnstiller Vioxx van farmacieconcern Merck. De familie van de in 2001 overleden man krijgt 32 miljoen dollar smartengeld toegewezen. Het gebruik van de pijnstiller had bij Garza geleid tot bloepproppen die een fatale hartaanval tot gevolg had. De familie had meer dan 1 miljard dollar geëist. Merck, die meteen liet weten in hoger beroep te gaan tegen het vonnis, hangt nog zo'n 10.000 Vioxx-zaken boven het hoofd. De Garza-zaak is de derde die Merck om het gewraakte geneesmiddel verliest. Drie werden tot nu toe gewonnen door Merck. Het concern heeft in totaal 970 miljoen dollar opzij gezet voor juridische kosten. Merck haalde Vioxx in september 2004 uit de schappen, nadat was gebleken dat het middel bij gebruik van meer dan achttien maanden de kans op een hartaanval verdubbelt.