Lentekriebels

In de natuur kriebelt de lente al enkele weken. Het uitbotten van bomen, struiken en bloesems zal de komende dagen snel gaan, want de temperaturen zijn en blijven hoog.

Alleen vandaag is het een tikje koeler en volgt nog een koude nacht. Met een matige wind uit noord tot noordoost is er namelijk wat koelere lucht binnengestroomd. Aan zee wordt het hooguit 12 tot 14 graden en alleen in Brabant en Limburg wordt de 18 graden nog bereikt.

Pluspunt is dat de zon goed doorbreekt, uitbundiger dan gisteren het geval was. De aanwezige stapelwolken lossen vanavond op en de wind gaat geleidelijk liggen. Er volgt dan ook een rustige en heldere nacht met een paar grondmistbanken. De temperatuur daalt landinwaarts naar waarden tussen 2 en 5 graden. Op sommige locaties die daarvoor gevoelig zijn, kan het zelfs tot een graadje vorst aan de grond komen.

De zondag breekt zonnig aan. Er steekt een zwakke tot matige oostelijke wind op en 's middags ontstaan een paar vriendelijke stapelwolken. Het kwik stijgt snel, uiteindelijk is het in de namiddag 15 tot 18 graden aan zee, en 19 of 20 graden op veel plaatsen elders. Er volgt nog een drietal vrij zonnige en warme aprildagen. De nachten zijn dan een stuk zachter en ook overdag wordt het nog iets warmer, lokaal 23 graden. Pas vanaf woensdagavond nadert een storing met buien en koelere lucht vanuit het westen.