Koning Nepal zegt macht te gaan delen

Koning Gyanendra van Nepal heeft gisteravond de zeven oppositie partijen gevraagd een premier naar voren te schuiven, in een poging een einde te maken aan de aanhoudende onrust in het land. Gisteren waren er voor de 16de dag op rij massale protesten tegen het autoritaire bewind van de koning.

In zijn toespraak zei de koning de macht te willen teruggeven aan het volk. Maar hij hield zich verder op de vlakte wanneer er verkiezingen zouden worden gehouden. In Nepal is het parlement sinds 2002 ontbonden, terwijl de koning 1 februari 2005 de regering ontsloeg en sindsdien zelf de macht in handen heeft genomen.

Nepal ligt al twee weken stil als gevolg van de door oppositiepartijen georganiseerde stakingen en demonstraties, tegen de vorst van het enige hindoekoninkrijk ter wereld. Gyanendra's toespraak kwam daags nadat India zware druk op hem had uitgeoefend om gehoor te geven aan de sentimenten van de mensen op straat.

Niettemin is de koning in zijn toespraak voorbij gegaan aan de belangrijkste eisen van de oppositiepartijen. Zij willen directe parlementaire verkiezingen. En bovendien willen de partijen dat er een zogenoemde Constitutionele Assemblee wordt gekozen door het volk. Dat is een orgaan die de grondwet moet herschrijven en in het bijzonder de rol van koningshuis opnieuw moet definiëren.

Zelf zei de koning gisteravond dat de democratie weer in overeenstemming met de in 1990 vastgelegde grondwet zou moeten functioneren. Maar op basis van die grondwet ontsloeg de koning vorig jaar de regering, kondigde hij een noodtoestand af en perkte hij grondrechten als vrijheid van meningsuiting in. De verklaring voor zijn ingreep destijds was het falen van de politiek een oplossing te vinden voor het conflict met de Nepalese maoïsten, die naar een communistische staat streven. Nepal verkeert al een decennium in burgeroorlog maar zag de situatie alleen maar verslechteren sinds de koning de macht overnam.