Koers Amsterdamse beurs hoogste punt in vier jaar

De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn gisteren gestegen tot het hoogste punt in ruim vier jaar.

De koersen werden aangevuurd door oplopende bedrijfswinsten die multinationals als ASML, Akzo Nobel en Philips de afgelopen dagen publiceerden en door een positieve stemming op de beurs van Wall Street.

De stemming zit er in de Verenigde Staten goed in nu het erop lijkt dat op afzienbare termijn een eind komt aan de langdurige verhoging van de officiciële Amerikaanse rentetarieven.

In Washington lanceerde het IMF eerder deze week gunstige vooruitzichten de komende twee jaar voor de wereldeconomie.

In Nederland kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de afgelopen dagen ook met positieve berichten over de gang van zaken in de economie: de werkloosheid blijft gestaag dalen terwijl de detailhandelsverkopen in de lift zitten.

De AEX-beursgraadmeter sloot in Amsterdam op een niveau van 478 punten, een winst van 1,1 procent ten opzichte van donderdag. De laatste keer dat de beursgraadmeter deze stand bereikte was tijdens de lange koersval in de zomer van 2002.

De Amerikaanse effectenbeurs sloot gisteravond op een stand van 11.347 punten.

Akzo Nobel was sinds de publicatie op donderdagochtend van zijn winst over het eerste kwartaal een van de blikvangers. De koers ging gisteren nog eens met 3,3 procent omhoog naar 47,83 euro.

De aankondiging van koopkrachtmaatregelen door het kabinet zorgde, samen met het CBS-bericht over hogere detailhandelsverkopen en geruchten over het aftreden van topman Anders Moberg tot kortstondige koerswinsten voor de aandelen Ahold.

In navolging van de Amerikaanse trend zakte de rente op de langer lopende Nederlandse staatsleningen langzaam weg. Uit de publicatie van de laatste notulen van de vergadering van de beleidsmakers bij de Amerikaanse Federal Reserve Board, het stelsel van centrale banken, bleek woensdag dat zij zelf inmiddels betwijfelen of het nodig is om de rente verder te verhogen.

Beurs: pagina 27