Jeugdliteratuur Floortje Zwigtman

De Gouden Zoen voor het beste jeugdboek ging deze week naar 'Schijnbewegingen': historische roman en thriller over ontluikende homoseksualiteit. Hoofdpersoon is een 14-jarige volksjongen die terechtkomt in de hofhouding van de dandy-schrijver Oscar Wilde en tal van rijkelui eromheen.

Europa, Nederland, Middelburg, 22-03-2005 Schrijfster Floortje Zwigtman. echte naam Andrea Oostdijk. Foto: Evelyne Jacq
Europa, Nederland, Middelburg, 22-03-2005 Schrijfster Floortje Zwigtman. echte naam Andrea Oostdijk. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

'Compositorisch staat de roman als een huis. Zwigtman heeft de vele motieven en verhaallijnen overtuigend met elkaar weten te verweven. Schijnbewegingen is daarmee een 'Grote Nederlandse Jeugdroman' voor nog-niet-volwassenen, die ook oudere lezers vermaakt met inkijkjes in de wereld rond Wilde. Maar tegelijkertijd is het boek wijdlopig en zijn de personages soms vlak.'

Karel Berkhout, 25 maart 2005

Floortje Zwigtman: Schijnbewegingen. Fontein, 509 blz. 19,95