Izaline Calister: Kanta Hélele

Het knallende koper in het eerste stuk doet flink schrikken: is Calister toegetreden tot de salsa, de militaire vleugel van de latin-beweging? Gelukkig blijkt het een incident, ook op haar vierde cd zoekt de zangeres het in vredige veelzijdigheid.

Izaline Calister: Kanta Hélele (Network 495113, distr. Munich) ****

De voertaal is nog steeds het Papiaments en bijna alles komt ook nu uit 'eigen huis', dat wil zeggen van Calister zelf plus band met als nieuwelingen Reno Steba (bas), Ed Verhoeff (gitaar) en José Lopretti (toetsen).

Er staan op deze plaat een handvol stukken die een beroep doen op de heupen maar er zijn ook mijmeringen (met piano en cello) en lamentaties. Het verschil steekt in ritmiek en atmosfeer en zeker niet in muzikaal niveau. Ook het dansrepertoire klinkt rijp, rijk en melodieus.

Izaline Calister - persoonlijk geluid en prima timing - lijkt haar draai helemaal gevonden te hebben en gaat van de presentatie van deze cd, 7/5 in het Amsterdamse BIMhuis, vast een heel leuk feestje maken.

Izaline Calister: Kanta Hélele (Network 495113, distr. Munich) ****
    • Frans van Leeuwen