Irma Thomas: A Woman's Viewpoint

Irma Thomas is de onbekendste bekende soulzangeres uit de jaren zestig. Wie kent niet haar versie van 'Time Is On My Side' (later door de Stones uitgevoerd), of haar magistrale 'It's Raining' (uit de film Down By Law, van Jim Jarmusch)? Thomas debuteerde in 1960 met het sappige 'You Can Have My Husband (But Please Don't Mess With My Man)' en daarna was geen man meer veilig voor haar commentaar. Als het niet was in de teksten, dan was het in haar stem die zowel meeslepend klonk als enigszins cynisch, alsof ze door haar liefdesballades liet doorschemeren: 'Ik weet ook wel dat alle mannen stinkerds zijn'. Op deze re-issue is haar werk verzameld uit de jaren zeventig, toen Thomas vooral prachtige nummers zong van Jerry Williams Jr., ook bekend als Swamp Dogg. Haar hese stem, die op orkaansterkte kan galmen maar niet het protserige heeft van een hedendaagse ster als Alicia Keys, krijgt een bedje van huppelige bassen en blinkende gitaaraccenten. Een 'woman's viewpoint' om de vingers bij af te likken.

Irma Thomas: A Woman's Viewpoint (Kent) ****
Irma Thomas: A Woman's Viewpoint (Kent) ****