Instituut moderne kunst op Curaçao

Deze maand is op Curaçao het Instituto Buena Bista (IBB), Curaçao Centre for Contemporary Art, opgericht. De initiatiefnemers, kunstenaars Tirzo Martha, David Bade, Reynaldo Chirino en kunsthistorica Nancy Hoffmann willen het beeld doorbreken van Curaçao als eiland van de beperkte mogelijkheden.

IBB omvat een internationale projectruimte, een artist in residence programma en een educatief traject, drie pijlers die moeten leiden tot de vorming van een kader van jonge Curaçaose kunstenaars. 'IBB biedt een noodzakelijke en toegevoegde waarde voor de Curaçaose realiteit, waarin veel kunst puur commercieel is', aldus Martha. Martha en de anderen organiseerden de afgelopen jaren al sociale kunstprojecten op Curaçao. ArteSwa bijvoorbeeld werd gebruikt om de noodzaak aan te tonen voor het nieuwe nieuw instituut. 'Kunst', zegt Hoffmann, 'beweegt zich hier binnen een kleine elitaire groep of in de folklore. Dat willen we breder trekken. Er zijn heel veel mensen met potentie die geen middelen hebben om zich via kunst te ontwikkelen.' Een deel van die middelen zal worden gegenereerd door kunstenaars die in IBB's internationale projectruimte gaan exposeren. Daarbij wordt gekeken naar mensen die kunnen communiceren over hun werk en minder naar atelierkunstenaars. Werk dat op Curaçao tot stand moet komen. 'Kunst van buiten, die hier tot stand komt, kan de lokale schaamtecultuur doorbreken', zegt Chirino. 'We durven ons niet te uiten, dat belemmert de ontwikkeling.'

Voor het artist in residence programma is een overeenkomst gesloten met het Fonds voor Beeldende Kunsten Vormgeving en Bouwkunst, waarbij het Curaçaose instituut een atelierplek wordt voor in Nederland woonachtige kunstenaars. IBB denkt mee over de selectie. 'We willen voorkomen', zegt Bade, 'dat mensen hier alleen komen voor zon, zee en strand. Er moet ook bewustzijn over Curaçao worden gecreëerd in Nederland.'

Het educatieve traject begint in september met minimaal zeven cursisten. Een jaar lang volgen zij een serie cursussen beeldende en kunsthistorische vorming. Als IBB de tijd rijp acht kunnen de cursisten - zonder apart toelatingsexamen - doorstromen naar de Gerrit Rietveld Academie of een opleiding in de regio.