Hospitaal wordt een echt bedrijf

Binnen enkele jaren is een kwart van de gezondheidszorg in handen van naar winst strevende ondernemingen. Dit voorspelt de Orde van Medisch Specialisten.

Diverse ziekenhuizen hebben plannen klaarliggen om een besloten vennootschap te worden. Zij vullen hun wettelijk verplichte stichtingsstatuten aan met allerlei juridische constructies die op een verwachte wetswijziging vooruitlopen. Bovendien zijn overal in het land specialisten, ziekenhuizen en investeerders, zoals zorgverzekeraars, bezig met het oprichten van zorg-bv's die de routinetaken van ziekenhuizen zullen overnemen.

Minister Hoogervorst heeft aangegeven dat wat hem betreft alle ziekenhuizen op zijn laatst in 2012 winst mogen maken en uitkeren aan aandeelhouders. Daarover moet nog wel een kabinetsbesluit worden genomen.

Aanleiding voor deze commercialisering is de invoering van het nieuwe zorgstelsel, dat medici dwingt efficiënter te werken en het makkelijker maakt klinieken te beginnen. Zowel ziekenhuisdirecties als specialisten profiteren van de gelegenheid hun al langer als knellend ervaren samenwerking te verzakelijken. Zo kunnen ziekenhuizen efficiënt zorg inkopen en zijn specialisten baas in eigen kliniek.

Het belangrijkste ziekenhuis van Friesland, de Zorggroep Noorderbreedte, is bijvoorbeeld druk doende verschillende medische specialisaties onder te brengen in commerciële vennootschappen en wil tegelijkertijd het hele ziekenhuis omvormen tot een bv. Het Zuwe Hofpoort ziekenhuis in Woerden wil niet alleen zijn KNO-afdeling verzelfstandigen, maar zelf ook een bedrijf worden. Steeds meer nieuwe spelers betreden het veld. Kleine, door privé-geld gefinancierde klinieken begeven zich op de ziekenhuismarkt. Grote buitenlandse beursgenoteerde ondernemingen, zoals het Zweedse Capio, verwachten winst te maken op de 'vechtmarkt' van de Nederlandse zorg. Zij voorzien, door de vergrijzing en het voortschrijden van de medische technologie, langdurige winstgevendheid.

Pieter Vierhout, voorzitter van de Orde van medisch specialisten, waarschuwt voor het Britse schrikbeeld, waar na hervorming van de National Health Service 'gewone mensen aangewezen raakten op ziekenhuizen met karige zorg, en rijken voor de goede zorg naar privé-klinieken gingen'.

achtergrond: pagina 23
    • Antoinette Reerink