Hoe vader Tom Cruise wel of toch niet moederkoek at

Er lijkt een Hollywoodbabyboom aan de gang. En in die geboortegolf trekt vooral Tom Cruise de aandacht, schrijft Paul Steenhuis

KINDERVREUGDE: Gwyneth Paltrow met baby Apple. Zij kreeg dinsdag een tweede kind, Moses. Foto AP **FILE**Gwyneth Paltrow holds her baby, Apple, upon her arrival at the Elysee Palace in Paris, Sept. 5, 2004, for a ceremony to make Steven Spielberg a Knight of the Legion of Honor. Moses Martin, Paltrow and Coldplay singer Chris Martin's second child, was born during the weekend in New York, the office of Paltrow publicist Stephen Huvane said Monday, April 10, 2006. No other information was being released. (AP Photo/Jacques Brinon, Pool) Associated Press

Eet hij de moederkoek of niet? Dat filmster Tom Cruise en actrice Katie Holmes een dochter kregen afgelopen dinsdag, ging bijna ten onder in het rumoer dat Cruise veroorzaakte door in een interview met het blad GQ Magazine aan te kondigen dat hij de moederkoek van Katie op zou eten:

'Ik ga de placenta opeten. Ik denk dat dat goed is. Heel voedzaam. Ik ga de navelstreng en de moederkoek ter plekke opeten.'

In een televisie-interview later nam hij dat terug: 'We gaan het niet opeten', zei hij. Het zou een grapje zijn geweest.

Maar de discussie over 'placenta etiquette', zoals de Britse krant The Independent het noemde, was daarmee in ieder geval op internet volop geopend.

Moederkoek eten of niet - dat is de kwestie. Sommige dieren doen het, en in sommige culturen is het ook gebruikelijk. Er wordt een heilzame werking aan moederkoek toegeschreven: in de jaren zeventig kwam moederkoek eten in hippie-heksen-moeder-aarde-achtige kringen weer in zwang.

Op internet zijn verschillende recepten voor het bereiden van moederkoek te vinden (zie kader).

Niet alleen zou moederkoek voedzaam zijn, rijk aan mineralen en vitaminen, het zou ook helpen tegen postnatale depressie. Daarmee zijn we voor Tom Cruise op bekend terrein. Hij heeft zich eerder duidelijk over post-natale-depressie uitgelaten.

Cruise kritiseerde collega-filmster Brooke Shields, die na de geboorte van haar eerste kind zwaar depressief werd, en met hulp van anti-depressiva en psychotherapie er weer boven op kwam - Shields beviel deze week, op dezelfde dag dat Cruise een kind kreeg, van haar tweede dochter, die ze Grier Hammond noemt. Shields schreef een boek over haar depressie na de bevalling en die behandeling, Down Came Rain (vertaald als In de schaduw van mijn geluk, zie Leven &cetera 10 september 2005).

Cruise, aangesloten bij de Scientology kerk, een op sciencefiction gebaseerd geloof, is tegen het gebruik van medicamenten en psychiatrie. Volgens het Scientology geloof hebben mensen ziektes aan zichzelf te wijten, of zijn er dingen uit hun verleden (of vorige leven) die hen dwars zitten en ziektes veroorzaken. Ze kunnen daarom beter zuiveringssessies van de Scientology kerk bijwonen, die zouden ware genezing brengen, aldus gelovigen als Cruise.

Shields antwoordde dat Cruise duidelijk zelf nog nooit een post-natale depressie heeft gehad.

Shields heeft al een twee jaar oude dochter, Cruise heeft twee geadopteerde kinderen uit zijn huwelijk met Nicole Kidman. Cruise's dochter heeft de naam Suri gekregen, Hebreeuws voor prinses en Perzisch voor rode roos.

Het koppel Tom Cruise en Katie Holmes - Amerikaanse bladen hebben de twee TomKat gedoopt - heeft veel media-aandacht gekregen. Dat begon al met de tien maanden geleden luidruchtig op tv verklaarde liefde van Tom aan Katie, in de talkshow van Oprah, waarbij Cruise heen en weer sprong en op zijn knieën viel.

Inmiddels heeft Cruise laten weten dat de katholiek opgevoede Holmes ook toe zal treden tot het Scientology-geloof. Volgens dat geloof moet het bij een bevalling zo stil mogelijk zijn, en mogen eigenlijk geen pijnstillers gebruikt worden. Maar Cruise heeft volgens persbureau Reuters deze week laten weten dat Holmes bij de bevalling zo veel lawaai mocht maken en pijnstillers gebruiken als nodig was.

MOSES GEBOREN

Vorig weekeinde is een andere baby van een beroemdheid geboren: het tweede kind van actrice Gwyneth Paltrow en Chris Martin, de zanger van de band Coldplay.

Hun eerste kind veroorzaakte veel opschudding omdat het de naam Apple kreeg. Paltrow, die een Oscar won voor haar rol in de film Shakespeare in Love, heeft gezegd dat ze nooit begreep waarom al de ophef over die naam was. Het was Martin die met de naam kwam, zoals de actrice aan de BBC vertelde. En ook de naam Moses zou van Martin komen. Het is de titel van Coldplay's live album uit 2003. Martin zou daarover gezegd hebben dat het over een actrice ging die hij graag zag, met regels als: 'Zoals Mozes macht heeft over de zee, zo heb jij macht over mij.'

    • Paul Steenhuis