Geen vetpot

Naam Erik van Hengstum (25) Woonplaats Utrecht Opleiding studeert economie, Nederlands recht en kunstbeleid & -management

'Ik heb een klein beetje geld in een beleggingsfonds zitten, een paar duizend euro. Dat doe ik al ongeveer tien jaar. Een soort spaarpotje, iets om straks een verbouwing of een auto van te betalen. Ik ga er niet morgen een breedbeeldtelevisie van kopen. Als ik later meer geld verdien, ga ik zeker meer beleggen. Ik heb er niet echt verstand van, maar ik zou niet alles op één bedrijf zetten. Ik zie meer in fondsen. De beurs volg ik wel half, maar het gaat mij meer om de lange termijn dan om de waan van de dag. De dagelijkse stand van de AEX vind ik geen nieuws. Ik ben ook niet bewust bezig met hoeveel geld ik ontvang of uitgeef. Een vast maandinkomen heb ik niet, mijn verdiensten haal ik uit mijn freelance dj-werkzaamheden. Vorig jaar verdiende ik zo'n 6.000 euro. Geld lenen voor mijn studie doe ik niet en van mijn ouders ontvang ik geen toelage meer. Geen vetpot dus. Toch zit ik niet tegen de limiet van mijn bankrekening aan, zoals veel studenten. Het huis, waarin ik samen met drie anderen woon, is van mijn ouders. Dus betaal ik geen huur. Dat scheelt honderden euro's per maand. Een pensioen wil ik zo min mogelijk collectief en zo veel mogelijk zelf regelen. Tenzij het echt fiscaal voordeel oplevert. Ik vertrouw erop dat ik een pensioen weet op te bouwen. Bij collectieve regelingen kan over twintig jaar besloten worden alles opeens anders te doen, vanwege de vergrijzing. En die aanpassing zal niet in mijn voordeel zijn. Misschien is de levensloopregeling wel gunstig voor mij. Op den duur ga ik weg uit het huis waar ik nu woon. Als ik ergens langer ga zitten, zou ik in principe wel willen kopen. Maar dat hangt ook af van de verhouding huur- en koopprijs. En voor een hypotheek moet je veel zelf regelen. Dat is een drempel, zeker als je net werkt.'

Rectificatie / Gerectificeerd

de themabijlage Geld (22 april) is de foto bij het artikel over Peter Meuwissen (pagina 4) verwisseld met de foto die bij het artikel over Erik van Hengstum stond (pagina 8). Hiernaast de foto's van de geportretteerden met de juiste naam. Erik van Hengstum Peter Meuwissen

    • Mark Schenkel