Ford lijdt grootste verlies in vijf jaar

Het Amerikaanse autoconcern Ford heeft de eerste drie maanden van dit jaar 1,2 miljard dollar (970 miljoen euro) verlies gemaakt. Dat is het grootste verlies sinds eind 2001.

Ford neemt een voorziening van 1,7 miljard dollar om de sluiting van veertien fabrieken en het vertrek van 30.000 werknemers te kunnen bekostigen.

De een na grootste fabrikant van auto's in de VS heeft last van hoge arbeidskosten, groeiende concurrentie van Aziatische autofabrikanten zoals Toyota en een hoge olieprijs waardoor de vraag naar grotere auto's terugloopt.

Het verlies van eind 2001 bedroeg 5,1 miljard dollar. Daarvan werd de vorige saneringsronde betaald.

Grote concurrent General Motors maakte donderdag cijfers bekend die beter dan verwacht waren. Daardoor steeg ook Fords beurskoers. Na de bekendmaking van de eigen resultaten daalde het aandeel gisteren fors, beleggers waren teleurgesteld over de cijfers. Het aandeel verloor 7 procent tot 7,40 dollar. Zonder de voorziening bedroeg de winst 458 miljoen dollar, minder dan verwacht werd.

Ford verkocht het eerste kwartaal wereldwijd 1,7 miljoen auto's. Dat is 3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Toch daalden de inkomsten uit verkopen met 9 procent. Dat was het gevolg van almaar toenemende kortingen die nodig zijn om de auto's te kunnen verkopen.

Ook de meest winstgevende divisie, de financiële tak die onder meer leningen verstrekt, had een slechter kwartaal dan vorig jaar. Ford Motor Credit maakte 479 miljoen dollar winst, exact een derde minder dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Volgens de divisie zijn deze teleurstellende resultaten het gevolg van een slechte beoordeling door kredietbeoordelaars. Hierdoor is geld lenen duurder geworden voor Ford.

Amerikaanse autofabrikanten hebben de laatste jaren veelal grotere auto's, de zogeheten SUV's, op de markt gebracht. Die worden nu minder verkocht door de dure benzineprijs.