Faillissement van Alpen Kreuzer

Alpen Kreuzer uit Sliedrecht is failliet. Dat heeft curator E. Hoogendam gisteren bevestigd. Het bedrijf heeft bijna vijftig jaar lang vouwwagens geleverd waarmee gezinnen naar campings trokken. De verkoop van de vooral in de jaren tachtig populaire Alpen Kreuzer is de laatste jaren volledig ingestort, aldus directeur-eigenaar John Groenewald.

Het faillissement is vorige week uitgesproken. Voor de twaalf medewerkers is ontslag aangevraagd. In Sliedrecht werden ook caravans en aanverwante accessoires, zoals voortenten en luifels, verkocht. Het bedrijf in Sliedrecht was echter vooral bekend om zijn circa 1,20 meter hoge uitvouwbare tentwagentjes. Alpen Kreuzer was daarin marktleider en verkocht er in de jaren tachtig gemiddeld 4000 per jaar.

De eerste Alpen Kreuzer verscheen in 1958. Groenewald: 'Dat was een ongeremde wagen met een houten tentframe en een houten deksel.' De jongste versie, de Mont Blanc, beschikt over een binnentent, een lattenbodem met dikke matrassen, heeft een derde remlicht en een verbeterde wegligging door een grote spoorbreedte.

Alpen Kreuzer en de vouwwagen waren volgens Groenewald synoniem aan elkaar. 'Net als Spa en bronwater. Het faillissement doet dan ook veel mensen pijn, maar was onontkoombaar. Het ontbreekt ons aan werkkapitaal. De verkoop is vorig jaar met 50 procent gedaald tot enkele honderden. Ook in de caravanbranche is het kommer en kwel.'

De belangstelling voor caravans en vouwwagens neemt al enige jaren af. Groenewald: 'Mensen kiezen eerder voor een goedkope all inclusive vliegvakantie dan een vouwwagen van zo'n 5000 à 6000 euro, exclusief stalling en verzekering.'

Volgens de curator is een doorstart niet uit te sluiten. 'De gegadigden kunnen zich melden.'