Dubbeltje

Naam Mevrouw de Kort (65) Woonplaats Breda Beroep Gepensioneerd na werkzaam leven op makelaarskantoor

'Ik ben nergens bang voor en ook nog nooit geweest. Althans, niet op financieel gebied. Dat ligt vooral aan mijn eigen instelling. Je hebt van die mensen die met een dubbeltje tevreden zijn, maar er zijn ook mensen die pas met een kwartje genoegen nemen. Ik ben mijn hele leven al een dubbeltje geweest en nu ik aanspraak mag maken op een AOW, verandert dat echt niet. Misschien heb ik makkelijk praten, omdat het me nooit echt tegen heeft gezeten. Mijn droom was een eigen bedrijf te beginnen, waarin maakte niet zo veel uit. Die droom kwam uit toen ik de man ontmoette met wie ik nog steeds gelukkig getrouwd ben. Zijn vader had een eigen makelaarskantoor. Zo'n dertig jaar geleden hebben mijn man en ik dat kantoor overgenomen en sindsdien zijn wij dag en nacht met het bedrijf bezig geweest. Als de kinderen in bed lagen werkten we gewoon door en we konden nooit samen met vakantie. Nee, er was altijd iemand op kantoor om de klant te woord te staan. Dat heeft ons geen windeieren gelegd en ik heb er daarom ook nooit spijt van gehad. Het enige nadeel van een eigen bedrijf is dat je geen pensioen opbouwt. Mijn tip is om te investeren in onroerend goed. Dat blijft namelijk altijd een vaste waarde houden. Beleggen is voor mij een taboe. Ik heb in het verleden veel mensen gekend die aandelen hebben gekocht en daarmee flink het schip zijn in gegaan.

Hoewel ik geen pensioen krijg, is het verdomde handig dat er zo'n regeling bestaat. Veel mensen hebben het gewoon nodig. Alles wordt duurder en duurder. De hele wereld draait om geld. Neem de euro: de politieke leiders hebben besloten dat één gezamenlijke munt goed is voor de economie. Ik reken nog alles terug naar de gulden en ik weet zeker dat ik niet de enige ben die dat doet. Geld is handig, maar geluk kan je niet kopen en gezondheid al helemaal niet.'

    • Leander Willemstein