Dirigent Harding is jong en gewild, maar niet vluchtig hip

Hij is pas 30, maar het is alweer dertien jaar geleden dat dirigent Daniel Harding zich professioneel in de kijker speelde als assistent van Simon Rattle. Inmiddels is Harding chef van het Mahler Chamber Orchestra, leidde hij de heropening van La Scala en wordt hij onder meer vaste gastdirigent van het London Symphony Orchestra. Harding is jong en zeer gewild, maar niet vluchtig hip. Zijn successen lijken een product van oermuzikaliteit, nuchterheid en noeste arbeid, zijn leeftijd een irrelevante bijkomstigheid. Dat was al zo toen hij twee jaar geleden bij het Koninklijk Concertgebouworkest debuteerde in muziek van Britten en Ades. En dat was gisteravond ook zo in Mahlers Das Lied von der Erde en Sjostakovitsj Kammersinfonie.

De Kammersinfonie is een strijkorkestbewerking van Sjostakovitsj' uitgesproken persoonlijke Achtste strijkkwartet. Een kwartet speelt de uitersten tussen tederheid en agressieve zonder omwegen uit, maar bij veertig strijkers dreigt vervaging door vergroting. Onder Harding vormden de Concertgebouwstrijkers echter een alerte eenheid. Met zijn tengere voorkomen moet Harding het hebben van grote gebaren, die hij in Das Lied von der Erde inzette voor subtiele klankkleurmengingen in de blazers en een strak en heel oorspronkelijk gestroomlijnde spanningsopbouw.

Harding liet al eerder horen eerder estheet dan geweldenaar te zijn. Er klonk speeldoosjeslichtvoetigheid in Von der Jugend, en brute vitaliteit in Von der Schönheit. Maar het Concertgebouworkest toonde zich het indrukwekkendst in het vol en lenig gezongen Der Abschied; opwellend met voorwereldlijke grommen, en subtiele dramatiek aan het slot. Dat Mahleriaanse onthechting bij Harding niet vet wordt onderstreept, hangt samen met zijn muzikale persoonlijkheid. Balans, opbouw en kleur staan op de eerste plaats, betekenis komt daar vanzelf uit voort.

Concert: Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Daniel Harding. Gehoord: 21/4 Concertgebouw, A'dam. Herh: 22/4, aldaar. Radio 4: 23/4, 14u15.
    • Mischa Spel