De download Harry Potter

Voor wie graag films op z'n computer bekijkt mag deze rubriek voor een keer ook Download van de Week heten, want voor Harry Potter and the Goblet of Fire hoef je dus niet meer naar de winkel of videotheek. De film is bij wijze van primeur en experiment te downloaden van de site van de Free Record Shop (www.freedigital.nl). Je hoeft er geen bijzonder snelle computer voor te hebben. Maar het addertje onder het gras is dat je de film alleen op je downloadcomputer mag afspelen. Je mag wel een back-up maken, maar dus niet met dat schijfje naar de dvd-speler lopen. Waarschijnlijk kun je wel een verbinding aanleggen tussen je computer en je tv-scherm. Maar voorlopig kijken wij hier thuis het liefste gewoon ouderwetse dvd's vanwege het gedoe.

HP4: Harry en Hermelien Harry Potter and the Goblet of Fire Film **** Extra's **** (L-r) DANIEL RADCLIFFE as Harry Potter and EMMA WATSON as Hermione Granger in Warner Bros. Pictures’ fantasy “Harry Potter and the Goblet of Fire.” PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION. Close, Murray

Maar dan zijn we er nog niet. Want dan is er nog dat andere probleem, van de leeftijdsclassificatie. Harry Potter wordt ouder en zijn avonturen worden enger. Of laten we zeggen dat de verschillende regisseurs er vooral een uitdaging in zien om met name op de Voldemort-scènes hun regisseurskunsten los te laten. En die zitten er nogal wat in HP4, waarin de meest gevreesde tovenaar ter wereld een gezicht en een lichaam krijgt en met Harry duelleert.

Voor Harry Potter 3 werd al de speciale leeftijdscategorie van negen jaar ingesteld. Harry Potter and the Goblet of Fire werd door de zelfregulerende filmbranche van de aanduiding twaalf jaar voorzien. Het is even oppassen met formuleren, want volgens de site van de Kijkwijzer betekent zo'n zwart rondje met een ferme witte twaalf erin niet veel meer dan: 'let op met kinderen tot twaalf jaar'. Wat we overigens proefondervindelijk konden ervaren, want het bleek geen enkel probleem om met een zevenjarig meisje HP4 in de bioscoop te bekijken. Bijzonder eng vond ze hem trouwens niet. Alleen de grens van 16 jaar en ouder is in het wetboek van strafrecht opgenomen. Met als gevolg dat panische bioscoopexploitanten wel een ouder met een dertienjarige uit V for Vendetta halen.

Met een andere zevenjarige keken we HP4 op dvd. Die lachte zich slap toen bleek dat je de film ook Nederlands nagesynchroniseerd kon bekijken. 'Kunnen kinderen van twaalf jaar en ouder dan nog geen ondertitels lezen?', vroeg hij zich af.

Ja, daar laat de filmindustrie zich lekker in de kaart kijken.

Als we ervan uitgaan dat ons tweekoppige zevenjarige proefpanel misschien wat al te gestaalde filmzenuwen heeft, dan moet HP4 voor kinderen vanaf een jaar of negen toch wel te doen zijn. Objectief gezien is de film niet veel indringender dan Harry Potter 3. Dus dan is die Nederlandstalige versie misschien ook niet helemaal overbodig. Maar dan heeft de filmbranche bij deze wel het failliet van de Kijkwijzer getekend.

Harry Potter and the Goblet of Fire Film **** Extra's ****

    • Dana Linssen