Caritas

Aan welk goed doel geeft iemand en waarom? Deze week Adjiedj Bakas (42), directeur-eigenaar van communicatiebureau Dexter.

Adjiedj Bakas (Foto Bram Budel) Adjiedj Bakas trendwatcher en directeur van Dexter communicatie. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

'Ik geef niet aan allerlei goede doelen. Er is één doel dat me in een bepaalde levensfase het meest aanspreekt en daar steek ik mijn tijd en energie in. Sinds een jaar of twee is dat het National Democratic Institute, dat is opgericht door de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright. Het NDI bevordert democratie in Oost-Europa door coaching van gemeenteraadsleden en parlementariërs. Je hoeft geen geld te geven, alleen vrije tijd om bestuurders daar te leren hoe democratie werkt.

Zo'n drie tot vier weken per jaar ga ik naar landen als Hongarije, Bulgarije, Macedonië of Georgië. De bestuurders daar willen van mij als trendwatcher vaak weten hoe ze met economische vraagstukken moeten omgaan. Ik adviseer bijvoorbeeld dat ze nu moeten investeren in nieuwe energiebronnen, omdat de dure olie hun ontwikkeling kan afremmen. Of in de wintersport. In Oost-Europa valt veel meer sneeuw dan in de Alpen, maar dan moeten ze er wel geld insteken, want nu hebben ze nog van die prehistorische, communistische skiliftjes waar je uit valt. Behalve vrije tijd kost het NDI me natuurlijk ook geld, want ik kan in die weken geen commerciële opdrachten doen. Maar dat is niet erg, ik verdien genoeg.

'In mijn vorige levensfase heb ik geld gedoneerd aan kankerbestrijdingsprojecten en heb ik samen met bevriende sponsors en Teleac een cursus ontwikkeld over omgaan met de dood. Dat was in de tijd dat mijn partner, die ook mijn zakenpartner was, overleed aan kanker. Alleen maar geld geven aan een goed doel zou ik niet willen. Dat zou voelen als een soort aflaat.

'Behalve aan het NDI geef ik niets aan goede doelen. Ik wil mijn energie niet versnipperen. Of ik iets doe met goede doelen in mijn geboorteland Suriname? Nee. Als een familielid in de problemen zou zitten, help ik natuurlijk. Maar ik doe niet aan weeshuizen of zo. Ik ben een wereldburger die doelen kiest die bij hem passen.'

Friederike de Raat

    • Friederike de Raat