Buffers bouwen voor later

Naam Ronald Jongedijk (25) Woonplaats Joure

Beroep technisch tekenaar

Ronald Jongedijk werkt bij een klein architectenbureau en spaart maandelijks tussen de 400 en 500 euro. 'Dat geld spenderen we aan buitenlandse reizen en weekendjes weg. Vorig jaar zijn we drie weken door Amerika getrokken. Hartstikke leuk.' Maar hij spaart ook voor dingen waarop hij zijn zinnen heeft gezet zoals een computer of audioapparatuur. Sinds kort woont hij samen met zijn vriendin (21) in een woning die het stel begin deze maand kocht. Zij is bedrijfsleider bij een tearoom/bakkerij in Heerenveen. Met hun inkomens zitten ze bovenmodaal. Sparen vindt Jongedijk nuttig, ook met het oog op de kinderen die het koppel over zo'n vijf tot tien jaar graag wil krijgen. Bovendien vindt hij het prettig een buffer te hebben. 'Je weet nooit met welke tegenslagen je nog te maken krijgt.' Het stel koos voor een levenshypotheek. Een deel is aflossingsvrij en een deel wordt in een spaarfonds gestort. Aan de hypotheek zijn ze maandelijks ongeveer 600 euro kwijt. 'Sinds we een eigen huis hebben en zijn gaan samenwonen, kom je er achter hoe duur het leven is. Een bedragje hier, een paar centen daar, bij elkaar opgeteld kom je elke maand op een flink bedrag. We hebben een gezamenlijke rekening waarvan we de hypotheek en verzekeringen betalen en waarvan we uit de huishoudpot snoepen.' Beleggen doet hij niet. 'Daarin ben ik niet geïnteresseerd, omdat het toch risicovol is.' Sinds Jongedijk eind vorig jaar 25 jaar werd, wordt elke maand automatisch geld afgeschreven van zijn salaris voor zijn pensioenopbouw. 'Dat moet voldoende zijn voor later. Op mijn 55ste is het huis gedeeltelijk hypotheekvrij. Dat is dus ook nog een buffer. Verder denk ik niet na over mijn pensioen.' Jongedijk is geen carrièreplanner. Doorgroeien bij het kleine architectenbureau waar hij nu werkt - zijn eerste baan - is niet mogelijk. 'Ik heb het daar enorm naar mijn zin, ben niet op zoek naar ander werk. De banen liggen toch al niet voor het oprapen.'

Karin de Mik

    • Karin de Mik