Brahms: Pianoconcert nr 1 Zimerman/Rattle

Zo moeizaam als Brahms vijf jaar lang componeerde aan zijn Eerste pianoconcert, zo groots en zelfbewust klinkt de opening Maestoso met pianist Krystian Zimerman. Een overweldigende orkestrale donderslag weerklinkt aan het begin van deze interpretatie die de ambitie heeft alles op dit gebied te overtreffen. Zimerman heeft vooraf geluisterd naar tachtig eerdere opnamen, een opvallende bekentenis van een van 's werelds beste pianisten. Het tekent de super-serieuze aanpak voor deze cd waarvoor EMI de Berliner Philharmoniker en dirigent Simon Rattle ter beschikking stelde. Al konden die vorige tachtig pianisten, orkesten en dirigent ook vaak héél goed spelen, men luistert hier onmiskenbaar naar eigentijdse muziekgeschiedenis: een uniek monument voor Brahms. Zijn moeite om de negentiende eeuwse muziekhistorie ook na Beethoven op topniveau voort te zetten, is niet voor niets geweest. Het eerste en het laatste deel klinken grandioos, het allermooist is het onbeschrijflijk poëtische Adagio.

Simon Rattle (links) en Krystian Zimerman Cover Brahms: Pianoconcert nr 1 Zimerman/Rattle DG 477 5413 *****
Simon Rattle (links) en Krystian Zimerman Cover Brahms: Pianoconcert nr 1 Zimerman/Rattle DG 477 5413 *****
Brahms: Pianoconcert nr 1 Zimerman/Rattle DG 477 5413 *****
    • Kasper Jansen