Beurzen floreren in een wereld die zo onzeker is

Jong en oud beleggen. Twintigers oriënteren zich op internet. Veertigers staan voor de dilemma's van de ervaren beleggers. Zestigers hebben luxeproblemen.

25

Een jonge vrouw heeft een besluit genomen. Zij wil zich verdiepen in het beleggen van geld en vraagt mij om advies. 'Om te beginnen wil ik twee aandelen kopen, zo ervaring opdoen en mijn kennis over beleggen uitbreiden. Op mijn middelbare school hield een klasgenoot ooit een spreekbeurt over beleggen. Hij raadde ons aan om twee aandelen van ons zakgeld te kopen. En zijn vader, die beleggingsadviseur was, zou ons begeleiden. Jammer, dat ik dat niet heb gedaan. Aandelen vond ik toen saai. Wat vindt u van dit idee?'

Die twee aandelen van het zakgeld lijkt mij geen goed idee. Wie wil beginnen met beleggen, kan twee dingen doen. Ga eens langs bij de bank. Die heeft belang bij een langdurige relatie, en daar hoort beleggen ook bij. De bank staat klanten graag te woord. En ten tweede, ga eens zoeken op internet via Google. Bij de zoekmogelijkheid geavanceerd zoeken kun je bijvoorbeeld jongeren+aandelen of jongeren+beleggen intikken. Bij de eerste levert dat 470.00 hits op. Op de volgende sites staat in ieder geval interessante informatie:

www.belegger.nl Op deze uitgebreide beleggingssite zijn onder het kopje Uitleg de basisbeginselen van het beleggen te vinden, een beleggers ABC en een humoristisch geschreven online stoomcursus beleggen.

www.beleggenvoorjongeren.nl De site is sterk verouderd, maar bevat wel nuttige informatie over beleggingsinstrumenten. Er wordt beknopt en duidelijk uitgelegd wat aandelen, beleggingsfondsen en obligaties zijn.

www.duurzaam-beleggen.nl Jongeren hebben de toekomst. Zij hebben langer te kampen met de vervelende gevolgen voor het milieu. Op het portaal Duurzaam beleggen is informatie te vinden over bedrijven en fondsen die investeren in milieu en goede werkomstandigheden.

http://beursgame.beursplaza. com Oefenen met beleggen kan met BeursGame 2006. Het spel is geschikt voor beginnende beleggers die willen testen of beleggen iets voor hen is. Deelnemers beleggen met een virtueel bedrag in de aandelen van de AEX en AMX index. Deelname gratis.

www.youngdynamic.nl Financiële site van Robeco voor jongeren bevat informatie over financiële planning, beleggen, sparen en verzekeren. Robeco heeft ook een eigen beleggingsfonds voor jongeren, het Young Dynamic Fund. Het fonds belegt in bedrijven die herkenbaar zijn voor jongeren zoals Google, Microsoft, Disney en Adidas.

www.abnamro.nl/nl/particulier/startende_beleggers/praktijk/starten.html ABN Amro heeft een overzichtelijke sectie op een site voor beginnende beleggers. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe beleggen bij de bank in zijn werk gaat. Zinvol zijn de tests om te kijken of u een belegger of een spaarder bent. Wie kiest voor beleggen kan online een beleggersprofiel laten maken.

www.binck.nl De online broker BinckBank is geschikt voor belegers die zelf alles in de hand willen houden. Beleggers bij BinckBank geven zelfstandig via de website hun orders door en nemen hun eigen beslissingen. Vanwege de lage tarieven is BinckBank een voordelige keuze voor jongeren die op de kleintjes letten.

http://beleggen.startpagina.nl Overzichtspagina met links naar tientallen sites over beleggen, online brokers, nieuwsbrieven en boeken. De links zijn overzichtelijk ingedeeld in rubrieken.

www.youngrich.com Dit is geen site waarmee je snel rijk wordt, zoals de naam misschien doet vermoeden. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Young Rich alleen geschikt is voor de gevorderde belegger. Young Rich geeft namelijk concrete beurstips aan particuliere beleggers per e-mail en sms. Enige kennis van de markt is wel gewenst.

WEBSITES: MARIE-JOSÉ KLAVER

45

Wie de 45 jaar nadert en belegt in aandelen, komt een keer voor een dilemma te staan: ruil ik mijn aandelen om voor een belegging met minder neerwaartse risico's of blijf ik beleggen? Een voorbeeld van deze twijfel: een vrouw bezit participaties in Rabo Late Flower 2014-2018. De uitgiftekoers was destijds onder de 94,50 en de huidige koers was een tijdje geleden 260. Zij heeft de neiging deze obligatielening te verkopen, want 'als de rente stijgt, dalen de obligatiekoersen'. Met de opbrengst kan zij dan andere dingen doen om haar behoefte aan geld op de langere termijn veilig te stellen. Maar zij twijfelt door twee volgens haar tegenstrijdige opmerkingen die ik maakte in de krant.

Op 4 maart schreef ik: 'Feit is dat de lange rente (obligaties) in de VS langzaam oploopt. Zet die trend door, dan komt er een moment dat beleggers hun aandelen omruilen voor obligaties. Dan dalen de aandelenkoersen en bijna altijd slaat dat over naar andere landen'. De vrouw concludeerde: vasthouden dus die obligaties!

Op 1 april schreef ik: 'Aandelen en obligaties zijn nu op een hoogtepunt en geleerden in de VS menen dat we dit jaar een grote correctie zien.' De lezeres concludeerde: verkopen die effecten! Het artikel 'Op zoek naar het geheim van Bill Gates' op dezelfde pagina meldt: dalende rente/stijgende obligaties. De vrouw concludeerde: omgekeerd is ook waar.

Zij zegt ervan uit te gaan dat de kans bestaat dat de koers van haar obligatielening in de nabije toekomst zal dalen. Vanzelfsprekend kan die in de toekomst (2014 is nog ver weg) weer stijgen. Aan de andere kant is haar inleg in 1996 van 23.625 gulden (10.720 euro) anno 2006 al 29.496 euro waard.

Deze vrouw heeft het goed gedaan, geholpen door de dalende rente. Stijgt de rente, dan dalen haar obligaties in waarde; misschien gaan ze na een paar jaar omhoog. Zij kan nu winst nemen, de opbrengst op een spaarrekening zetten en wachten op een moment te investeren, maar waarin weet ik niet. Zij mist de hoge rente van haar huidige lening, in ruil voor de lage spaarrente.

Meestal volgt een reactie in de aandelenmarkt na een piek, los van wat de obligatiemarkt doet. Beleggers nemen dan winst, zij menen dat de bomen niet tot in de hemel groeien. Misschien kopen ze dan (tijdelijk) obligaties. Daarnaast zien Amerikaanse statistici een verband met de presidentiële cyclus. Zij voorzien een correctie in het tweede en derde kwartaal van dit jaar en een opleving in 2007 en 2008. Ze garanderen niets.

Een ander aspect is de oplopende lange rente in de VS. Er komt een moment dat die rente zo hoog is dat beleggers switchen van aandelen naar obligaties. Dat gaat niet schoksgewijs, dus hoeven de obligatiekoersen niet in één klap flink te stijgen. Dit is het beeld van de huidige markten, dat geldt voor grote beurspartijen. Particulieren spelen geen rol. Ook volgt de rest van de wereld de beurzen in de VS. Daarmee heeft men te maken. Besluiten de VS Iran te bombarderen, dan is het goed te beleggen in aandelen. Ook dat is niet zeker. Omdat veel onzeker is in de wereld, floreren beurzen en markten.

65

De mannen en vrouwen in deze leeftijdsfase beginnen zich los te maken, los te weken, van de waan van de dag. Hun toon wordt opgewekter en ze maken zich minder druk. Maar die centen hè. Die moeten goed geregeld zijn. Levenslang liefst, hoewel ze niet aangeven hoeveel jaren ze nog voor de boeg hebben. Een voorbeeld van een lezer in een aan mij gerichte brief. Hij geeft meer om zijn kunstverzameling dan om zijn eten.

'Waarschijnlijk een naïeve vraag: op welke manier kan men door zijn geld te beleggen c.q. in een beleggingsfonds te stoppen, een maandelijkse/jaarlijkse aanvulling op zijn AOW krijgen, wanneer men daaraan toe is? Ons geld staat nu netjes op spaarrekeningen tegen 4 procent en minder. Niet daverend. Maar al die beleggingsfondsen leveren volgens mij geen geld op, maar alleen waardevermeerdering. Wat moet ik daarmee? Mijn werk doe ik nog steeds met plezier, maar eens ga ik stoppen.'

De lezer vervolgt: 'In een lijfrente zie ik het ook niet direct zitten: een kleine 8 procent en je geld ben je kwijt. Ik bezit een uitgebreide collectie beelden in huis en in de tuin. Ik koop er liever een beeldje bij dan dat ik er een verkoop om van te leven.'

Om te beginnen moet de lezer duidelijke doelen kiezen, plannen wanneer en hoelang er aanvulling nodig is, en hoeveel dat moet zijn. Anders kan hij geen financiering opzetten.

Het verschil tussen waardegroei en inkomen ziet hij verkeerd. De groei van aandelen in bedrijven (of aandelen in beleggingsfondsen) kan hij verzilveren door af en toe en op een geschikt moment wat te verkopen. En de uitgekeerde contante dividenden krijgt hij direct in handen.

Laten we veronderstellen dat hij over vijf jaar, tien jaar lang, een extra inkomen van 12.000 euro per jaar wil, jaarlijks netto 7 procent maakt in een beleggingsfonds en die belegging opeet. Over vijf jaar bedraagt de contante waarde van die 'tienmaal 12.000 euro' circa 85.000 euro.

Hoe komt hij over vijf jaar aan 85.000 euro? Langs twee wegen. Door nu eenmalig 60.000 euro in een fonds te investeren, of door er jaarlijks bijna 14.000 euro in te stoppen. Zeg: sterk afgerond 1.000 euro per maand, wat de voorkeur verdient wegens de regelmaat.

Trekt hij dit? Ja, hij verzamelt waardevolle beelden. Het is aan hem, en niemand anders, af en toe te verkopen en de opbrengst te beleggen.

    • Adriaan Hiele