Bedenktijd

Naam Rieni Roos (45)

Woonplaats Meteren (Gld) Beroep commercieel binnendienst medewerker bij KPN

'Ik ben zowel een spender als een spaarder. Mijn geld gaat op aan allerlei gebruiksartikelen: auto, caravan, inrichting van het huis, kleding, en dingen voor de kinderen natuurlijk - we hebben twee jongens, van 14 en 10. Daarnaast ben ik continu aan het sparen, om bij onvoorziene uitgaven toch wat achter de hand te hebben. Ik vind het prettig mijn zaakjes goed op orde te hebben: mijn hypotheek, verzekeringen, pensioen. Bij dat soort zaken ga ik altijd grondig te werk. Ik vraag verschillende offertes aan, laat me goed voorlichten en vraag altijd bedenktijd. Bij ons eerste huis waren we bang om ons in de schulden te steken; je bent toch iedere maand een groot bedrag kwijt. Maar toen we er eenmaal aan gewend waren en merkten dat we het best konden opbrengen, wilden we achteraf dat we het eerder hadden gedaan. Bij ons tweede huis zijn we wél weer voor zekerheid gegaan, en voor zo min mogelijk kosten. De hypotheek staat voor twintig jaar vast, met een levensverzekering op beide levens. Voor iemand die van zekerheid houdt, zit ik niet bepaald bij de gemakkelijkste werkgever. Toen we te horen kregen dat er de komende vijf jaar achtduizend mensen weg moeten bij KPN, heb ik me wel even zorgen gemaakt. Daarom ben ik me nu aan het oriënteren op de externe markt, want het kan zomaar ineens gebeurd zijn. Gelukkig heb ik er wel vertrouwen in dat het goed komt. Toen ik acht jaar geleden boventallig werd bij het postkantoor is alles ook op z'n pootjes terechtgekomen en kon ik bij KPN aan de slag.  We zijn ook financieel bezig met de toekomst van de jongens. We hebben voor hen allebei een studieverzekering afgesloten. Onze oudste zit op het tweetalige vwo - de jongste wil daar ook naartoe. Het is wel wat duurder dan een gewone school, want in ieder schooljaar zit een reisje naar Engeland inbegrepen, maar ik vind het belangrijk dat als ze de capaciteiten hebben, wij hun dit soort dingen kunnen bieden.'

    • Coco Rookmaker