Balkenende op bezoek bij NedCar

DEN HAAG, 22 april. Premier Balkenende zal vandaag tijdens een bezoek aan Limburg ook bij de werknemers van NedCar langsgaan. Op de vraag wat hij hen te bieden heeft, zei de minister-president gisteren: ”Ik ga ernaar toe om mijn betrokkenheid te tonen, ik kom niet als bemiddelaar.” Ruim 1500 werknemers van de autofabriek NedCar in Born legden gisteren het werk voor 24 uur neer. Iedere staker die in aanmerking wilde komen voor een stakingsvergoeding van de bonden, moest zich voor vier uur `s middags hebben ingeschreven als staker. De staking kende gisteravond een rustig verloop. Stakers floten een beperkt aantal werkwilligen uit, maar lieten hen wel de fabriek in. De productielijnen functioneren, maar langzaam. De meeste werkwilligen werken overigens voor toeleveranciers van NedCar, zoals Peguform dat op het NedCar-terrein is gevestigd en motorkappen en bumpers levert. Volgens NedCar hebben zich 370 werkwilligen gemeld. Voor een normale productie zijn duizend mensen nodig. Een onbekend aantal heeft een vrije dag opgenomen.