Altijd zuinig geweest

Naam Mylène Lammers (65) Woonplaats Eindhoven Beroep gepensioneerd lerares Nederlands

'Hoewel ik mijn hele leven heb gewerkt, heb ik slechts twaalf jaar pensioen opgebouwd. Dat komt doordat ik telkens tijdelijke aanstellingen kreeg. Alleen de laatste twaalf jaar was ik in vaste dienst en toen had ik dus wél een pensioenregeling. Verder heb ik in het begin van mijn werkende bestaan ook nog zeven jaar voor mijn pensioen betaald, maar dat geld heb ik destijds opgenomen om er samen met mijn toenmalige echtgenoot een huis van te kopen. Toen we gingen scheiden heb ik daar natuurlijk vreselijk veel spijt van gehad. Ik had nu negentien jaar pensioen kunnen hebben. Ondanks alles heb ik het niet slecht, want ik ben altijd zuinig geweest. Zo ben ik ook opgevoed; wij gingen niet met vakantie, maar zwemmen in een vennetje bij ons in de buurt. Later ben ik ook weinig met vakantie geweest; ik heb het niet gemist. En nu pluk ik er de vruchten van. Ik heb mijn hele leven gespaard, en tien jaar geleden - nadat mijn ouderlijk huis was verkocht - heb ik een lijfrentepolis aangeschaft. Met het geld van het huis kon ik de eerste grote aanbetaling doen en daarna legde ik elke maand een fiks bedrag in. Binnenkort gaat de verzekering dit geld aan me uitbetalen, verspreid over zeven jaar. Ik heb zélf voor zo'n korte termijn gekozen, want als ik overlijd slikt de verzekeringsmaatschappij het in en die is al rijk genoeg wat mij betreft. Het is wel jammer dat ik nu niet samen met mijn tweede levenspartner van het geld kan genieten; zij is vorig jaar overleden. We wilden een huis in Italië kopen en lekker in de warmte gaan leven. Voor mij zou dat heel goed geweest zijn; ik lijd aan cara. Dat gaat nu helaas niet door. Wat ik wel met het geld ga doen weet ik nog niet. Misschien ga ik reizen, een cruise maken. Of naar China met een Chinese vriendin van me. Ik durf mijn geld nu in ieder geval wel uit te geven.'

    • Coco Rookmaker