Als een Japanner nee zegt bedoelt 'ie...

De staking bij Nedcar is werk voor statistici. Nederland: plus 3.000 verloren dagen. Op de ranglijst van stakingsdagen van de Europese werkgevers staat Nederland 19-de. Alleen notoire stakers als de Britten, Spanjaarden, IJslanders en Grieken moet Nederland voor laten gaan.

Ambtenaren in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk staakten tegen versobering van hun pensioen. De Fransen staakten tegen versoepeling van het ontslagrecht. In Duitsland staakte lokale ambtenaren tegen langer werken en artsen voor meer loon. Nederland had zijn 'mars op het Museumplein', maar wel op een vrije zaterdag.

Nedcar staakt niet alleen tegen banenverlies: nu duizend, straks wellicht alle drieduizend. In het verlengde ligt pensioenangst. In het somberste scenario verliest het pensioenfonds van Nedcar de werkgever en diens premiebetalingen. Het pensioenfonds is net opgekrabbeld van de klappen na de beurskrach van 2001 en 2002. Nedcar heeft het herstel geholpen met een lening van 19,9 miljoen euro aan het fonds en meer premiebetalingen. De financiële positie van het fonds is net uit de gevarenzone, maar nog niet comfortabel. Juist plotselinge schokken als bij Nedcar onderstrepen het nut van het strenge toezicht door De Nederlandsche Bank op de pensioenwereld. Als de werkgever zou wegvallen op het moment dat pensioenfonds een tekort zou hebben, zouden werknemers dubbel de dupe zijn.

De staking bij Nedcar is ook een blik in de toekomst van de Nederlandse en Europese arbeidsverhoudingen: acties van werknemers tegen een verre eigenaar. Born versus Mitsubishi. Het Nedcar-personeel staat niet alleen. In het Verenigd Koninkrijk dreigen vakbonden met stakingen omdat Peugeot een fabriek bij Coventry wil sluiten. Renault haalde zich het verdriet van België op de hals met de sluiting van zijn Vilvoorde-fabriek.

De globalisering, hé.

Een van de meer navrante aanvaringen is het recente bankroet van LG Philips Displays, de nummer twee beeldbuizenproducent ter wereld. De bazen zaten in Eindhoven, de aandeelhouders in Korea en Nederland, de financiers werden georganiseerd vanuit Hongkong, de ontslagen werknemers wonen in Duitsland, Nederland en Frankrijk. Aandeelhouder LG uit Korea betaalt geen cent voor een sociaal plan. Philips kwam na de nodige lokale pressie met geld over de brug. Dat kostte 45 miljoen euro, bleek deze week uit Philips' kwartaalcijfers. De Koreanen voelen hier geen angst voor reputatieschade, Philips wel. Globalisering mag tegenwoordig de norm zijn, uiteindelijk geldt het aloude all business is local.

Menno Tamminga

    • Menno Tamminga