www.nrc.nl

Mag lam? Of is lam eten zielig? Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil van nrc.next schrijft op haar weblog over de ethische dilemma's van een lamsbout en de reacties van lezers. “Felle discussies had ik verwacht. Telefonische scheldkannonades om vier uur 's nachts. Gebivakmutste dierenbeschermers in de straat die mijn zoontjes zouden proberen te bekeren tot levenslang vegetarisme. Wat blijkt? Bijna iedereen is het met me eens.“

Coen van Zwol (rechts) in de kerncentrale van Tsjernobyl LIBERTY.SU

De meeste lezers die reageerden, eten zonder problemen lamsvlees. “Als lam niet kan, dan kan er nog veel meer niet op je bord.“ En: “Blaat het niet, dan smaakt het niet.“ En: “Het valt me op dat Nederlanders vaak moeilijk doen over van alles. Wel kip, maar geen piepkuiken. Geen lam, geen hert, geen duif, geen konijn. En allemaal omdat het “zielig' is. Waarom is een koe of varken dan niet zielig? Op die manier mis je wel veel lekkers in het leven.“ Voor een recept van lamsbout met knoflook, rozemarijn, honing, mosterd, witte wijn en munt: kijk op www.nrc.nl/kokenetc

Correspondent Coen van Zwol verdiept zich deze maand in kernenergie, zo meldt hij op zijn

weblog. “Ben de laatste tijd nogal spraakzaam over de kernramp van Tsjernobyl, dat krijg je als je dagen zwoegt op een lang stuk voor de zaterdagbijlage. De lezer zal merken dat ik de wetenschappelijk consensus steun dat de gevolgen van de kernramp nogal meevallen. Zwak onderbouwde rapporten als dat van Greenpeace deze week versterken de Tsjernobylneurose.

“Dat zie ik niet graag, want ik behoor tot degenen die klimaatverandering gevaarlijker vinden dan kernenergie. Ik prefereer verrijkt uranium boven olie en kolen.“ Meer op www.nrc.nl/weblogs