Wouter Bos haalt uit naar `ridicuul` doel Lissabon-agenda

Rotterdam. PvdA-leider Wouter Bos heeft in een toespraak hard uitgehaald naar de zogenoemde `Lissabon-agenda`, de plannen om van de Europese economie in 2010 `de meest dynamische kenniseconomie ter wereld` te maken. Bos sprak deze week voor een publiek in Londen. Volgens Bos haalt de Lissabon-agenda doel en middelen door elkaar. "Het zal de gemiddelde Europeaan (...) volstrekt koud laten of wij de meest dynamische economie hebben", aldus Bos. Hij noemt het doel van de Lissabon-agenda ook `ridicuul`. Volgens hem gaat het eerder om de vraag "of wij in de globalisering kopje onder gaan". Hij vindt ook dat "een (...) onrealistische doelstelling de geloofwaardigheid van de noodzaak tot hervormen niet ten goede komt". Bos pleit voor meer investeringen in onderwijs, onderzoek en ontwikkeling. Maar volgens hem is nog te vaak sprake van "hetzelfde onderzoek op vijf of zes verschillende plekken in de EU tegelijkertijd." Bos heeft de toespraak op zijn website geplaatst.