Winst voor grootste biotechbedrijf

Serono, het grootste biotechnologiebedrijf van Europa, “is een gezond bedrijf“. De topman van Serono, de Italiaans-Zwitserse miljardair Ernesto Bertarelli, greep gisteren in Genève de presentatie van de kwartaalcijfers aan om een eind te maken aan speculaties over de toekomst van het bedrijf en de kwaliteiten van zijn leiderschap. Beide hebben Serono's reputatie het laatste halfjaar danig aangetast.

Serono (4.750 werknemers) boekte in het eerste kwartaal van 2006 een nettowinst van 145,7 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2005 verloor Serono, dat medicijnen ontwikkelt tegen onvruchtbaarheid en multiple sclerose, bijna 0,5 miljard euro, mede door een boete wegens overtreding van Amerikaanse regels.

Sinds Bertarelli in november 2005 had aangekondigd dat hij Serono wilde verkopen, gonsde het van de geruchten over overnamepartners, voornamelijk farmaceutische giganten als Pfizer, Novartis en GlaxoSmithKline. Omdat er nooit melding werd gemaakt van serieuze onderhandelingen en een deal uitbleef, rees het vermoeden dat Serono minder gezond was dan werd aangenomen en dat er binnen het bedrijf onenigheid was over de strategie. Het Serono-aandeel fluctueerde.

Vorige week kondigde de Bertarelli-familie, grootaandeelhouder van Serono (60 procent), ineens aan dat de verkoop van de baan was omdat niemand een bod had gedaan dat hoog genoeg was.