Wees welkom op het WK, Mr. Iran!

De Iraanse president Ahmadinejad wil zijn land aanmoedigen op het WK.

Gastland Duitsland vraagt zich af of het de Holocaust-ontkenner moet toelaten.

Eens

Sport moet verbroederen en mag niet voor politieke doeleinden worden gebruikt, stelt Frankwin van Dieren vanuit Barcelona. 'Als we de islamitische wereld verder isoleren, zullen ze nog extremer worden en dat is ongewenst.' Daarmee verwoordt hij de argumentatie van veel 'eens'-stemmers.

De komst van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad naar het WK in Duitsland zou volgens veel deelnemers gepaard moeten gaan met een bezoek aan een of meer holocaust-gedenkmonumenten. Laurens H.J. Wachters uit Gorssel stelt één voorwaarde aan de komst van de Iraanse president: 'Dat hij bereid is zich drie dagen lang uitvoerig te laten voorlichten over de holocaust om vervolgens voor de Europese media zijn ervaringen kenbaar te maken.'

Oscar Lopes Cardozo uit Kortenhoef wijst erop dat aan het WK meer 'onfrisse landen' deelnemen. 'Zolang de FIFA daar geen bezwaren tegen maakt, moeten zij ook maar de staathoofden van dit soort schurkenstaten herbergen.' 'De misdaden van de Iraanse president zijn niet groter dan die van ettelijke andere staatshoofden van landen die aan het WK deelnemen', vindt ook Joost Husslage uit Maassluis. Volgens Henk van Soest te Ciudad Santo Domingo schuilt in de ontvangst van Ahmadinejad ook een voordeel: 'Het aangaan van een dialoog met provocateurs als deze Iraanse politicus, voor het oog van de wereld, is essentieel.' 'Het geeft ons namelijk de kans hem informatie te geven om zijn onzinnige meningen bij te stellen', vult Rudy Schreijnders uit Amsterdam aan.

Een andere categorie deelnemers wijst de weigering van de Iraanse president om principiële redenen af. 'Als je vindt dat iemand terecht onschendbaarheid geniet', meent Han van der Put uit Hoevelaken, 'moet je hem niet langs een omweg toch iets in de weg willen leggen. Trouwens: het kan gunstig zijn als de man eens iets meer van de wereld ziet dan baarden, zwartrokken en sluiers.' 'Hij mag best zien dat de werkelijkheid buiten Iran anders is dan hij nu denkt', vindt ook Ton Sonneveldt uit Rotterdam. 'Laat hem maar met Duitsers in discussie gaan en zich realiseren dat de holocaust geen mythe is.'

Wilko Dijkhuis uit Deventer voegt daaraan toe: 'Zonder het opschorten van de betrekkingen en het opleggen van sancties lijkt het me lastig een staatshoofd te weren omdat hij voor ons onacceptabele uitspraken doet. Een leuke cartoon heeft hij zeker verdiend, maar een ondiplomatieke boycot is buitenproportionele vergelding.'

Oneens

De meeste 'oneens'-stemmers zien wel degelijk gronden de Iraanse president bij het WK te weren. 'Als we de president van Wit-Rusland de toegang tot de hele EU kunnen ontzeggen', schrijft Bert Hubert uit Scheveningen, 'dan zie ik niet in waarom we die van Iran zouden moeten toelaten. Dat is bovendien een daad die de Iraanse samenleving bewust zal maken van ons oordeel over deze verachtelijke man.' 'Een man die de holocaust ontkent, wat een misdrijf is in Duitsland, kan men op deze grond niet toelaten zonder hem te arresteren', meent Emile de Deckere uit Vlaardingen.

'Een land dat duidelijk naar een atoombom streeft, leugens debiteert, een middeleeuwse wetgeving heeft, dat geen enkele ruimte biedt voor individuele opvattingen, kortom een verschrikkelijke dictatuur, zou in bepaalde gremia geweigerd moeten worden', vindt J. Mulder uit Zeist. 'Het WK voetbal biedt gelegenheid te laten merken dat voor dergelijke afschuwelijke regimes geen plaats is.' Het Westen moet duidelijk stelling durven te nemen, stelt ook Bart Hengeveld uit Schoonhoven. 'Politieke correctheid is in dit geval niet de weg. Alle contact met deze staat dient te worden opgeschort.'

'Als geheel Europa één geluid laat horen dan zal de man zich vast achter de oren krabben', aldus Maurice Ackermans uit Den Bosch 'Standvastigheid, solidariteit en eensgezindheid van alle Europese landen zal zeker indruk maken.' Adriana Verpalen stelt dat het beginsel van politieke onschendbaarheid verouderd is: 'Dit privilege beschermt de mensen die verantwoordelijk zijn voor alle oorlogen en alle doden en gewonden die daarin gevallen zijn. Voor het opzetten van bevolkingsgroepen tegen elkaar. Onschendbaarheid zorgt ervoor, dat zij nooit ter verantwoording worden geroepen [...]. Opheffen die onschendbaarheid.'

Ook deelnemen? Ga naar nrc.nl/webcongres/aanmelden