VN vragen Denen of Taylor bij hen straf kan gaan uitzitten

New york. De Verenigde Naties hebben Denemarken gevraagd of de Liberiaanse krijgsheer en oud-president Charles Taylor in dat land zijn straf kan uitzitten als hij in Den Haag veroordeeld wordt voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid begaan in de burgeroorlog in Sierra Leone. Het Speciale Hof in Sierra Leone wil Taylor uit veiligheidsoverwegingen laten berechten in het Internationale Strafhof in Den Haag. Nederland heeft daaraan de voorwaarde gesteld dat vooraf duidelijk moet zijn waar Taylor een eventuele straf uitzit. De VN hebben Zweden en Oostenrijk gevraagd, maar die hebben geweigerd. Het verzoek aan Denemarken was volgens minister van Buitenlandse Zaken Per Stig Moeller informeel. Hij zegt dat Denemarken de vraag pas in overweging kan nemen als die officieel gesteld wordt. Het Internationale Strafhof heeft nog geen medewerking toegezegd.