Van Gaal doet niet aan doemdenken

Na de verrassende 3-1 zege van FC Groningen op AZ drukte Louis Van Gaal zijn ploeg gisteravond in de positie van underdog. De trainer schat de kans dat zijn ploeg zich zondag plaatst voor de finale van de play-offs in op dertig procent.

Als nummer twee de reguliere competitie beëindigen om vervolgens door de nummer vijf uitgeschakeld te worden in de strijd om een plek in de voorronde van de Champions League, dat is de afgelopen weken voortdurend het schrikbeeld geweest van Van Gaal. Toch weigert de voormalig bondscoach te doemdenken: “We zijn echt nog niet kansloos. Op Europees niveau hebben we bewezen dat we kunnen terugkomen van een achterstand.“

FC Groningen-trainer Ron Jans wilde na afloop van een nieuwe stunt niet aan kansberekening doen. “Ik ben geen man van de exacte vakken. Ik had geen wiskunde in mijn pakket. Dus ik zou het echt niet weten“, sprak Jans stoïcijns in de catacomben van Euroborg. Het seizoen verloopt voor FC Groningen zo opvallend voortvarend dat zelfs de meest gewaagde voorspellingen al zijn overtroffen.

De ploeg die niets te verliezen had stapte gisteravond in stadion Euroborg opnieuw als winnaar van het veld. FC Groningen nam afgelopen zondag met een volksfeest op de Grote Markt eigenlijk al afscheid van het tot dan succesvol verlopen seizoen. Op de laatste speeldag in de eredivisie verzekerde de club uit het noorden zich van een plaats in het UEFA-Cuptoernooi. Daarmee werden de verwachtingen meer dan overtroffen. Voor aanvang van dit seizoen was een plek bij de eerste negen de doelstelling van FC Groningen.

Voor aanvang van het duel met AZ kregen de spelers van de thuisclub een staande ovatie. “Jullie laten onze kleuren weer over Europa schitteren, bedankt!', stond op een spandoek in het vak met de fanatieke aanhang te lezen. En in het stadion klonk “We gaan Europa in, we gaan Europa in“. De laatste keer dat “de stadjers' Europees voetbal speelden,was in 1992.

Met de theoretische mogelijkheid dat FC Groningen zich voor het eerst in de clubgeschiedenis kan plaatsen voor de voorronde in de Champions League hield niemand rekening. Voor de ploeg van Jans leken de play-offs niet veel meer dan een extraatje waarin goodwill bij de eigen aanhang gekweekt kon worden. En dat doet FC Groningen.

Na een matige en weinig aantrekkelijke eerste helft brak Yuri Cornelisse tien minuten na rust het duel open. Na een pass van Erik Nevland schoot hij de bal onbereikbaar voor doelman Henk Timmer in de verre hoek. Direct sloeg de matte sfeer om en begon Euroborg te kolken. Doelpunten van Mark-Jan Fledderus en Antoine van der Linden zorgden voor een feest. Het publiek stond massaal op de banken en zong pestend: “We zwaaien met zijn allen naar Louis.“ De tegentreffer van Kew Jaliens in de extra tijd zorgde voor een kleine domper, maar kon toch niet verhinderen dat de bierpompen in de business-lounge tot ver na afloop van de wedstrijd open bleven.

Want nu het met FC Groningen sportief goed gaat, is de club opeens hot. Zo verhuurt de club in Euroborg bij thuiswedstrijden bijna vijftig skyboxen, is er een wachtlijst voor seizoenkaarten en denkt de directie zelfs aan uitbreiding van het dit jaar geopende stadion. De ambitie om zoals AZ echt een aanval op de top in te zetten is er echter niet.

Jans heeft in een paar jaar tijd van een middelmatig elftal, dat allerminst als een vriendengroep bekend stond, een harmonieus geheel weten te maken. Sterspelers en voetballers met vedetteneigingen ontbreken bij “de kampioen van het noorden'. Het is veelzeggend dat werkvoetballer Danny Buijs door de supporters van de club tot speler van het seizoen is gekozen. Verder vervullen spelers als Gibril Sankoh, Paul Matthijs, Nevland en Cornelisse een belangrijke rol in het elftal.

Voor FC Groningen betekende de vijfde plaats na 34 wedstrijden al een kampioenschap. Het is al weken de vraag waar de verrassende opmars eindigt. De overwinning van gisteravond werd ook weer in een roes beleefd. Zondag in Alkmaar heeft de ploeg opnieuw niets te verliezen. Met die gedachte zal Jans zijn spelers opnieuw het veld in sturen. Graag speelt Groningen volgende week nog één keer in Euroborg. Als de club zich onverhoopt plaatst voor de voorronde van de Champions League, zal voor de tweede keer de gang naar de Grote Markt worden gemaakt.

FC Groningen 3 AZ 1

Ruststand 0-0. 55. Cornelisse 1-0; 84. Fledderus 2-0; 89. Van der Linden 3-0; 92. Jaliens 3-1. Schds: Van Egmond. Tsch: 18.833.

    • Koen Greven