Vaar met Wouter in zijn sloep door de grachten

Duik in het leven van een local en ontdek alle hot spots van een stad.

Er is een verschil tussen een huiskamerrestaurant en eten bij iemand thuis.

Een Franse toerist op de Coolsingel in Rotterdam. Via ‘like-a-local’ is hij goedkoper uit. Foto Bas Czerwinski 01-01-2002, Rotterdam. Franse toerist pint Euro's op de Coolsingel. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Voor wie in een onbekende stad steevast in restaurant 'Toeristenval' of in bars vol starnakel dronken Engelsen terechtkomt, is er nu Like-a-local. Via haar website brengt deze organisatie je in verschillende grote steden in contact met locals die je alle hot spots van hun stad laten zien. 'De beleving staat centraal, je duikt even in het leven van een iemand die in die stad woont, waardoor je de 'echte' stad leert kennen', legt Mandy Mooren uit.

Samen met Esther Weeber en Marieke van Os richtte ze Like-a-local op tijdens één van hun stedentrips: 'We bedachten een oplossing voor het probleem dat je vaak pas op de laatste dag van je weekendje weg iemand tegenkomt die je vertelt naar welke hippe club je zeker moet gaan... en waar je dan dus niet meer naar toe kunt.'

De meiden begonnen de website Like-a-local en trokken locals aan die je wegwijs maken in hun stad op verschillende vlakken, onderverdeeld in restaurants (eat!), activiteiten (go!) en slaapplekken (live!). Nee, Like-a-local is geen verkapte dating-service; als je op stap gaat met Sjoerd in Amsterdam of gaat eten bij Yvonne in Rotterdam, mag je je man, vriendin of groep vrienden meenemen.

Like-a-local heeft ook locals die activiteiten aanbieden van hun eigen interesse. Zo kun je bijvoorbeeld hardlopen met marathonloopster Esther of met Wouter in zijn zelfgebouwde sloep door de grachten varen, zoals Jan-Willem Peters uit Utrecht deed: 'Met een vriend uit Canada ging ik naar Amsterdam, dat ik nauwelijks ken. Maar schipper Wouter wél. Hij nam ons mee door de grachten en liet de hele stad zien. Hij had biertjes aan boord en zette ons af bij zijn favoriete restaurantje. Dat is heel wat anders dan varen in een rondvaartboot, met dertig Chinezen!'

Omdat de ervaring hem beviel, boekte Jan-Willem vorige week opnieuw bij Like-a-local. Samen met een vriend ging hij Surinaams eten bij Karin in Den Haag. 'Je hoeft dit helemaal niet met een toerist te doen, het is gewoon leuk', meent Jan-Willem. ,'Ik heb veel gereisd en het doet me denken aan Cuba, waar ik vaak bij families thuis at. Karin had heerlijk gekookt; vooraf gado-gado soep en Surinaamse asperges, daarna gemarineerde kippetjes en als toetje - Oooh het toetje! - geflambeerde bananen met zelfgemaakt ijs; wanneer eet je dat nou?' Daar komt bij: buitenlandse toeristen willen graag zien hoe een local leeft.

Ook voor de local zelf is het een nieuwe ervaring, vertelt Dafne Arlman uit Amsterdam, die mensen uitnodigt in haar huis in Amsterdamse wijk De Pijp: 'Ik had geen Hell's Angels verwacht, maar je hoopt toch dat het klikt met de mensen die bij je komen eten.'

Samen met haar vriend Sanne, een kunst- en architectuurliefhebber die voor Like-a-local mensen meeneemt naar De Bijlmer of het Rijksmuseum, kookt Dafne voor maximaal tien mensen. 'Met als specialiteit van het huis: oma's chocolaatjes', vertelt de kokkin, die in het dagelijks leven grafisch vormgeefster is. 'Al onze locals doen dit naast hun studie of baan', legt Mooren uit. 'Ze vragen 20 tot 35 euro voor een drie-gangenmenu en er komen hooguit eens per twee weken mensen bij ze eten.'

Mooren benadrukt hiermee het verschil tussen 'eten bij iemand thuis' of in een huiskamerrestaurant, omdat die momenteel onder vuur liggen van Horeca Nederland en de Tweede Kamer. Kern van de kritiek is dat huiskamerrestaurants zich niet aan de Nederlandse horea-, milieu- en hygiëneregelgeving houden. Ook zouden ze oneerlijke concurrentie zijn, omdat een restaurant leeg staat, terwijl mensen aan de overkant in een huiskamerrestaurant zitten. 'Het is maar net welke kant je opkijkt', reageert Mooren van Like-a-local. 'Mensen kunnen ook thuis eten.'

    • Natascha van Aalst