Tieneridool Anka is terug

Paul Anka. Tieneridool uit de jaren vijftig met hits als Diana en Put Your Head On My Shoulder. Hitleverancier voor Frank Sinatra, Buddy Holly en Tom Jones. Crooner in exclusieve shows in Las Vegas. Producer voor beginnende artiesten. En tegenwoordig: hippe swingveteraan.

Paul Anka

De Canadese zanger uit Hollywood is helemaal terug door zijn cd Rock Swings. Hiervoor ondergingen veertien pop- en rocknummers uit de jaren tachtig en negentig, van Oasis tot Bon Jovi, een metamorfose. Grunge werd keurige bigbandswing en jaren tachtig pophits, zoals Spandau Ballets True, transformeerden tot zwoele nachtclubjazz. Woensdag geeft Anka voor het eerst in ruim 25 jaar weer een concert.

Het was 1956 toen een vijftienjarige jongen zijn verliefdheid op zijn achttienjarige buurmeisje beschreef in een liedje. Paul Anka was smoor op Diana Ayoub, en de wereld zou het weten. Tijdens een bezoek aan New York wist na een auditie het nummer te verkopen aan een platenmaatschappij.

Net na zijn zestiende verjaardag kwam Diana uit op single. Wekenlang stond het op de 1. Ook zijn volgende liedjes Put Your Head On My Shoulder en Puppy Love werden hits. Vanaf dat moment was Anka een tieneridool. Op tijd zag hij in dat hij dit niet eeuwig kon blijven en ging hij liedjes schrijven voor anderen. Begin jaren zestig had hij zo'n honderdvijfentwintig composities op zijn naam. Zoals My Way, waarmee Frank Sinatra zijn carrière nieuw leven inblies.

Het surprise-effect van Anka's tot swing getransformeerde nummers is groot. Al bij de eerste klanken herken je iets, maar kun je het nog niet plaatsen. Anka: 'Ik ben blij dat ik de muziek uit zijn vaste kaders heb kunnen halen. Ik snap de twijfel bij mensen wel. Ik heb ooit ook geaarzeld voor ik toestemming gaf aan punker Sid Vicious om My Way uit te voeren op zijn manier. Later besefte ik dat hij alle recht heeft zich uit te drukken op de manier die hij zou willen.

Paul Anka treedt 25 april op in de Heineken Music Hall, Amsterdam.

    • Amanda Kuyper