Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor het toneelstuk Juliana met actrice Renée Soutendijk als onze voormalige koningin. Het stuk gaat in première op Koninginnedag en gaat over de crisistijd op Soestdijk met onder meer de Greet Hofmans-affaire. In het stuk wordt gesuggereerd dat de vorstin een lesbische relatie had met Greet Hofmans. Verder aandacht voor de staking bij Nedcar in Born. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Discussie met onder anderen kandidaat-lijsttrekker Rita Verdonk van de VVD, Tweede-Kamerlid voor de SGP Cees van der Staaij, minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes en minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs over campagne voeren, het CDA dat zijn sociale gezicht weer wil laten zien en de rol van vrouwen in de politiek. Ned.3, 22.20-23.05u.

De Britse zanger Tom Jones (foto) zingt in Friday night with Jonathan Ross met de groep Chicane een nieuw nummer. Andere gasten in het programma zijn performer Dita von Teese en presentator Graham Norton. BBC1, 23.35-0.35u. Tom Jones

documentaire

Twenty years with the dolphins. Documentaire over Chopper, een mannelijke Atlantische dolfijn, die vanaf zijn eerste levensjaar tot zijn 20ste verjaardag door twee zee-cineasten is gevolgd. National Geographic, 20.00-21.00u.

Timewatch: The mystery of the headless Romans. De recente ontdekking van dertig onthoofde Romeinen in York bracht een enorm archeologisch onderzoek op gang. De afgehakte hoofden werden op merkwaardige plaatsen aangetroffen, vermoedelijk om te voorkomen dat de geesten van de overledenen zouden terugkeren. BBC2, 22.00-22.50u.

Grumpy old men: Everywhere you look. Serie waarin mannen tussen de 35 en 54 jaar hun grieven over de moderne wereld uiten. Vanavond over mannen die zich aan alles ergeren wat mis kan gaan op het moment dat ze de deur uitgaan. BBC2, 23.00-23.30u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten zijn oud-politicus Jan Terlouw en zijn dochter Sanne over hun klassieke misdaadroman De charmeur. Verder actrice Monique Sluyter over haar rol in de debuutfilm van David Lammers, Langer Licht. Aan tafel praat mee cabaretier Marc-Marie Huijbregts. Ned.3, 19.00-19.50u.

De Leeuw in Vlaanderen. Rick de Leeuw praat in zijn Belgische talkshow met de nachtburgemeester van Antwerpen Vitalski over keuzes maken en met oud-premier Wilfried Martens over het theaterstuk over de opkomst en ondergang van zijn premierschap. Ook aanwezig de schrijfster Annelies Verbeke van de roman Reus en schrijver Peter Terrin van De bijeneters. België 2 (Canvas), 21.25-22.10u.

Tv-show. Presentator Reinout Oerlemans praat met Rita Verdonk die zich onlangs kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap van de VVD en met de Engelse kok Jamie Oliver die in Amsterdam zijn eigen restaurant Fifteen heeft geopend. Ook aanwezig journalist Alberto Stegeman over zijn televisieprogramma Undercover in Nederland en de Nederlandse illusionist Christian Farla die onlangs de prestigieuze Merlin Award, heeft ontvangen. Ned.2, 21.30-22.30u.

informatief

Citytrip. Presentatrice Karin de Groot volgt in Parijs tips van kijkers op, en neemt daarbij onder andere een kijkje bij de paardenrennen op het Hippodrome van Saint Cloud, een wijnbar die nog niet door toeristen ontdekt is en een bijzonder boekwinkeltje, vólgestopt met boeken in alle hoeken en gaten. Bezoekers van het winkeltje kunnen in een bovenkamertje aanschuiven bij een Engelstalig schrijfgroepje. Ned.1, 19.30-20.00u.

McDonald's kitchen. Slot van een 8-delige serie kookprogramma's waarin kok Andy McDonald de Nederlander verrast met gezond eten zonder vlees of vis. Samen met Bas Westerweel trekt hij met zijn mobiele keuken het land in en laat zien dat je met de meest simpele ingrediënten eindeloos kunt variëren en hele andere gerechten kunt maken. Ned.3, 19.45-20.15u.

De leugen regeert. Onder meer aandacht voor de berichtgeving van het Het Limburgs Dagblad en Dagblad De Limburger over actievoerende NedCar-medewerkers die per bus naar Den Haag gingen. Verder beschuldiging aan het adres van de media van de rechtspsycholoog Peter van Koppen over de Deventer moordzaak. Volgens hem voeren ze gegevens uit “nieuw' Brits DNA-onderzoek zo op, dat het net is alsof de veroordeelde Ernest Louwes ten onrechte vastzit. NOS-correspondente in Italië Andrea Vreede en hoofdredacteur Carel Kuyl van Nova beoordelen de kwesties. Ned.3, 20.15-20.55u.

Het Bourgondisch complot. Slot van een tiendelige serie waarin Michiel Hendrycks met een oud binnenschip naar de Bourgondische roots van de Vlamingen voer. In Macon drinkt hij op de magische rots die wijlen president Mitterrand jaarlijks met zijn gezin beklom, voor de laatste keer koffie. België 2 (Canvas), 20.50-21.25u.

Puberruil. Aflevering in een serie waarin pubers vijf dagen in een huis van een andere familie logeren. Vanavond met de orthodox-joodse Samuel uit Amstelveen die ruilt met de familie van de vrij opgevoede homoseksuele Melvin uit Wormerveer. Ned.1, 21.45-22.30u.

Een betere buurt. Aflevering in een serie waarin zeven jongeren de opdracht krijgen om een Rotterdamse wijk zicht- en merkbaar te verbeteren. De deelnemers krijgen te maken met veel tegenslag. Vanavond wordt er gezocht naar een geschikte ruimte voor jongerenwerk. Ned.1, 22.30-23.10u.