Televisie Film van de dag

Ripley's Game. Thrillerauteur Patricia Highsmith schreef vijf boeken over Tom Ripley, in die reeks een steeds ouder wordende man. In Liliana Cavani's verdienstelijke Ripley's Game geeft John Malkovich gestalte aan de amorele estheet-moordenaar. Het karakter van Ripley maakt de boeken en de daarop gebaseerde films zo intrigerend. Hij is de Amerikaan in Europa - de decadente oude wereld - wiens kameleontisch vermogen en intelligentie hem een perfecte moordenaar maken. Dat hij daar goed mee wegkomt, draagt alleen maar bij aan zijn aantrekkingskracht. Zijn belangstelling voor voedsel en kunst maken hem tevens een voorloper van Hannibal Lecter, die wel meer eigenschappen met Ripley gemeen heeft. Die eigenschappen passen uitstekend bij het imago van John Malkovich: vilein en charmant, kalm en meedogenloos en in staat tot het spelen van machtsspelletjes.

Uit Ripley’s Game. (Liliana Cavani, 2002, I/GB/VS) scene uit de film Ripley's Game FOTO: RCV
Uit Ripley’s Game. (Liliana Cavani, 2002, I/GB/VS) scene uit de film Ripley's Game FOTO: RCV

(Liliana Cavani, 2002, I/GB/VS), Talpa, 20.30-22.30u.

    • André Waardenburg