Spinazie met ansjovis

Voor 3 tot 4 personen:1 kilo verse spinazie; 2 grote tenen knoflook; 3 hele ansjovissen in pekel, of 6 ansjovisfilets op olie; 1 verse rode chilipeper; 3 tot 4 eetlepels extra vergine olijfolie

Boodschappen doen in Toscane is een feest. De keuze is enorm, de kwaliteit van de producten is prachtig en de prijzen zijn heel beschaafd. Dit geldt voor zowel de kleine zelfstandige groenteboeren, slagers, bakkers en delicatessenwinkels als voor de grote supermarkten. Als ik bij een vriend in Lucca op bezoek ben, koop ik voor het gemak bolletjes mooie voorgekookte spinazie die als smaragdgroene sieraden in de vitrine naast verse mozzarella, ingemaakte artisjokken, gegrilde plakken aubergine en vuurrode geroosterde paprika's liggen. Met Toscaanse voorgekookte spinazie wordt dit snelle recept een turborecept.

Was de spinazie een paar keer in de gootsteen in ruim koud water tot u zeker weet dat er geen vuil meer aan zit. Doe de spinazie met wat aanhangend water in een grote pan en leg er het deksel op. Kook circa 7 minuten op een middelhoog vuur, onder af en toe omscheppen, of tot de bladen net geslonken zijn. Giet over in een vergiet en laat goed uitlekken. Dit kunt u desgewenst een paar uur van tevoren doen. Bewaar de spinazie in dat geval afgedekt op een koele plaats.

Pel de tenen knoflook, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de groene kern. Hak de knoflook fijn. Spoel de hele ansjovissen als u die gebruikt onder de koude kraan. Fileer ze en snijd ze in kleine stukjes. Snijd anders de ansjovisfilets op olie in kleine stukjes. Snijd de chilipeper eerst in de lengte doormidden om de zaadjes te verwijderen. Snijd hem dan in plakjes. Verhit de olijfolie in dezelfde kookpan van de spinazie. Doe er de knoflook, ansjovis en chilipeper in en laat onder af en toe roeren circa 5 minuten fruiten tot de knoflook goudgeel is en de ansjovis bijna gesmolten is. Schep er de uitgelekte spinazie door en laat alles onder af en toe omscheppen doorwarmen.

Morgen: mortadellapaté.

    • Kim Maclean